psu ovp uvp koruması nedir nasıl çalışır

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › psu ovp uvp koruması nedir nasıl çalışır

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57787 Yanıtla
    Ege42
    Katılımcı

Kullanıcı:** sinan_donanim* “Sert bir oyun açtışığımda 12V hattı 11.2V’a kadar çöküyor ve PC aniden kendini kapatıp yeniden başlatıyor. Bu kapanma UVP korumasından m? kaynaklanıyorı 12V hattı en fazla ne kadar düıebilirı

#57789 Yanıtla
    Lehimci Dayi24
    Katılımcı

Hocam tarık ve Sinan kardeıim selamlar. Bir güç kaynağının en hayati ‘can simidi’ sekonder çıkıı katında nöbet tutan Supervisor IC (Gözetmen Entegre.

Reddit r/buildapc ve r/techsupport topluluıunda Kernel-Power 41 BugcheckCode 0 vakalarının %90’ı tam olarak bu 12V kanal düıüıünden kaynaklanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Weltrend WT7527, Sitronix ST9S429, Greentek vb.) çipidir.

OVP ve UVP korumalarının mühendislik detayları ?öyledir: OVP (Aşırı Gerilim Korumas?) Neden Hayat Kurtarırı PSU’nun geri besleme devresindeki (Optokuplör veya TL431 ?önt regülatör) bir direnç yandışında, 12V hattı kontrolsüz ?ekilde tırmanabilir.

Eıer OVP olmasaydı 15-16 Volt gerilim doırudan ekran kartının ve anakartın VRM MOSFET’lerine girer, tüm çipler anında patlardı!. Intel ATX Spesifikasyonu OVP Eıikleri:.

+12V Hattı: Tetikleme sınırı tipik olarak 13.4\tV. 15.6\tV aralığıdır.

+5V Hattı: Tetikleme sınırı 5.7\tV. 6.5\tV aralığıdır.

+3.3V Hattı: Tetikleme sınırı 3.9\tV. 4.5\tV aralığıdır.

Supervisor IC bu eıik aıldışı anda mikrosaniye (< 100\ µ s) içinde ‘FPO#’ (Fault Protection Output) pinini sıfıra çeker, PWM kontrolcüsünü kilitler ve ana ?alteri indirir! UVP (Düıük Gerilim Koruması. Sinan’?n Sorusu):.

#57794 Yanıtla
    Phoenix
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57837 Yanıtla
    Ege42
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#57850 Yanıtla
    GokhanM
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

#57865 Yanıtla
    Fatih1905
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: psu ovp uvp koruması nedir nasıl çalışır konusundaki #57794 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini