psu shroud fanı ekran kartını soğutur mu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › psu shroud fanı ekran kartını soğutur mu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58700 Yanıtla
    sleeper_pc
    Katılımcı

Kasamın altındaki güç kaynağını kapatan metal kapaın (PSU Shroud) üstünde 2 tane 120mm fan yuvası vardı. Ekran kartım daha iyi soıusun diye oraya 2 tane fan takıp yukarı, ekran kartının fanlarına doğru üfleyecek ?ekilde ayarladım. Ama oyun oynarken normalde 70 derece olan ekran kartım 74 dereceye çıktı! Fan takmama raımen kart neden daha çok ?sındıı

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? Kocaeli (Gebze)
    #58703 Yanıtla
    Halil B.
    Katılımcı

Hocam pC kasası modifikasyonunda son yılların en popüler ama en çok ters tepen ‘Pazarlama İllüzyonlarından’ birine yakalanmışsın! Kasaların altındaki o PSU tüneli (basement), güç kaynağının kendisini ve kasanın içine tıkıştırılan metrelerce kalın güç kablosunu gizlemek için yapılmış daracık, kapalı bir metal kutudur.

Gamers Nexus ve anakart üretici kılavuzlarında açıkça belirtildiği üzere standart CHA_FAN başlıkları maksimum 1.0A (12W) akım destekler, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. O kutunun içinde hiçbir temiz hava girişi yoktur!

Sen o tünelin üstündeki metal ızgaraya yukarı üfleyen 2 tane fan taktığında o fanlar nereden hava çekerı Güç kaynağının kendi gövdesinden yayılan 50-60°C’lik sıcak havayı.

O daracık tünelin içinde sıkışıp fırın gibi ısınan kablo demetlerinin etrafındaki hapsolmuş havayı! Fanlar o tünelin içindeki sıcak havayı elektrik süpürgesi gibi vakumlar ve doğrudan ekran kartının fanlarının ağzına fışkırtır!

Üstelik ekran kartının kendi fanları ile o tünel fanları arasındaki mesafe çok dar olduğu için iki fan hava akımı kafa kafaya çarpışır; laminer hava akışı çöker, kesme türbülansı oluşur ve kart soğuk oda havası yerine bu sıcak hava girdabını solumak zorunda kalır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:56’te (GPU undervolt yapılıyor ve test ediliyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=_apKTDRP_bQ&t=56s

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    💬 "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    #58708 Yanıtla
    Monitorsuz Kasa37
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    💬 "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    📍 Çanakkale (Merkez)
    #58711 Yanıtla
    sleeper_pc
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? Kocaeli (Gebze)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: psu shroud fanı ekran kartını soğutur mu konusundaki #58708 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini