Psu single rail vs multi rail 12v hatti ocp guvenlik

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Psu single rail vs multi rail 12v hatti ocp guvenlik

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60089 Yanıtla
    Zafer A.
    Katılımcı

Üst seviye 1000W bir PSU alırken özelliklerinde ‘Single Rail ve Multi Rail arasında geçiş anahtarı’ olduğunu gördüm. Hangisi daha iyidirı Tek hat mı kullanmalıyım çoklu hat mı, aralarındaki fark tam olarak nedirı

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    #60126 Yanıtla
    Phoenix
    Katılımcı

Hocam kral güç kaynağı dünyasının en efsane mühendislik tartışmasına denk gelmişsin! Gel sana ikisinin de avantajını tereyağından kıl çeker gibi anlatayım: ‘Single Rail’ (Tek Hat): PSU’nun içindeki tüm 12V gücü tek bir devasa kanalda toplanır (mesela 1000W PSU’da tek bir 83 Amperlik hat).

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Avantajı: RTX 4090 gibi aniden vahşi güç sıçramaları yapan kartlarda hangi kabloyu nereye taktığının hiçbir önemi yoktur; kablo aşırı akım çekse bile güç kaynağı ‘Bana ne’ der ve kapanmadan gücü basmaya devam eder.

Ama dezavantajı: Eğer kasanın içinde bir kablo şase yaparsa veya kısa devre olursa, tek hat OCP devresi 83 Amperlik felaket akımı görene kadar tetiklenmez; o kablo kıpkırmızı olup eriyebilir! ‘Multi Rail’ (Çoklu Hat): 12V hattı bağımsız kanallara bölünür (mesela her biri 30-35 Amperlik 4 ayrı hat).

Avantajı: Kusursuz yangın ve kısa devre güvenliğidir; bir kablodan 35 Amperin üstünde ters akım geçtiği mikrosaniyede PSU elektriği zınk diye keser.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 İzmir (Buca)
    #60139 Yanıtla
    fast_timing
    Katılımcı

@zafer_a yazdı:
    “Q0780_psu_single_rail_vs_multi_rail_12v_hatti_ocp_guvenlik.md”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    #60144 Yanıtla
    Zafer A.
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    #60154 Yanıtla
    Invoker_34
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."
    📍 Ankara (Çankaya)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Psu single rail vs multi rail 12v hatti ocp guvenlik konusundaki #60144 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini