psudan duman çıktı kıvılcım attı bilgisayar açılmıyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › psudan duman çıktı kıvılcım attı bilgisayar açılmıyor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59361 Yanıtla
    Ibrahim34
    Katılımcı

arkadaşlar bütçem kısıtlı diye hazır kasanın içinde gelen 600w no-name bir güç kaynağı kullanıyordum foruma yazdım herkes ‘o psu saatli bomba kardeıim c4 hemen değiştir evi yakarsın’ yazdı. kutunun üstünde 600w yazıyor 1 yıldır da çalığıyor bu insanlar neden bu kadar abartıyor ucuz psu gerçekten patlar m? sisteme ne yapabilir

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? ?stanbul (Beıikta?)
    #59376 Yanıtla
    CyberKnight_06
    Katılımcı

@ibrahim34 yazdı:
    “psudan duman çıktı kıvılcım attı bilgisayar açılmıyor”

Hocam türk donanım forumlarının en meşhur ve en haklı uyarısına hoş geldin usta! Neden abartı olmadığını doğrudan elektronik mühendisliğiyle anlatalım: ‘C4 PSU’ Jargonu Nereden Çıktıı

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. İnternette 500-600 TL’ye satılan veya merdiven altı kasaların içine konulan o dandik güç kaynakları (Gamepower, Rampage’in alt serileri, eski Everest modelleri, Frisby vb.); kutunun üstüne “650W” yazar ama içini açtığında 1990’lardan kalma ilkel bir grup regülasyonlu devre, ucuz Çin malı (ChengX) 85°C kondansatörler ve en kötüsü EKSİK KORUMA DEVRELERİ çıkar!

Kaliteli PSU ile C4 PSU Arasındaki Ölüm Kalım Farkı:. Kaliteli bir PSU’da (Tier A / B): Ani bir aşırı güç çekildiğinde veya prizden şimşek çakıp yüksek voltaj geldiğinde; OPP (Aşırı Güç Koruması) veya SCP (Kısa Devre Koruması) milisaniyeler içinde devreye girer!

PSU bir sigorta gibi kendini güvenle kapatır. Gerekirse kendini feda eder ama arkasındaki 30.000 TL’lik ekran kartına ve işlemciye TEK BİR FAZLA VOLTAJ DAMLASI BİLE GEÇİRMEZ!.

C4 / Çöp bir PSU’da: Üretici 2 Dolar kâr etmek için denetleyici koruma entegresini (Supervisory IC) koymamıştır! Kart fazla güç çektiğinde PSU kapanmayı bilmez!

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "Desibelsiz saf güç sanattır."
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    #59392 Yanıtla
    UmutM
    Katılımcı

Hocam ben ‘ne olacak ya elektrik veriyor iıte’ deyip ucuz bir PSU almıtım. 6 ay sonra Cyberpunk oynarken patlama sesiyle oda aydınlandı, duman altı oldu.

PSU kendi yandışı yetmezmiı gibi RTX 3060 Ti kartımın da besleme fazlarını yakm??, 10 bin liram çöpe gitti. O gün bugündür Corsair ve Seasonic’ten ?aımam.

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "Desibelsiz saf güç sanattır."
    ? Ankara (Etimesgut)
    #59412 Yanıtla
    Ibrahim34
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Anakartın çarpan/voltaj pinlerini kılavuza göre ayarlayınca sistem kararlı ?ekilde boot etti. Yardımlarınız için saı olun.

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? ?stanbul (Beıikta?)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: psudan duman çıktı kıvılcım attı bilgisayar açılmıyor konusundaki #59412 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini