Pull fan montajı neden ses yapar kavitasyon

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Pull fan montajı neden ses yapar kavitasyon

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #65438 Yanıtla
    User AvatarCypher_06
    Katılımcı

Beyler radyatöre 6 fan taktım Push-Pull yaptım. Arkadaki çeken fanlar öndeki iten fanlardan çok daha fazla gürültü yapıyor sebebi nedir?

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Mersin (Mezitli)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #65730 Yanıtla
    User Avatardual_bios_switch
    Katılımcı

Hocam oğuz akışkanlar dinamiğinin ve aeroakustiğin en klasik fiziksel tuzaklarından birine yakalanmışsın! O duyduğun ses arıza değil, ‘Türbülans Dilimleme Islığıdır’!

Radyatörün üst haznesi mutlaka pompa bloğundan daha yukarıda kalmalıdır; aksi halde pompa çarkı hava emip vızıldamaya başlar ve ömrü kısalır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. OLAYIN AEROAKUSTİK SIRRI: PUSH (İTME) MODUNDA NE OLUR?

Fan havayı açık alandan çeker, kanatların arkasındaki düz havayı radyatöre doğru üfler. Fan yaprakları radyatör peteklerine temas etmez, arada fanın kendi çerçeve derinliği (25 mm) vardır.

Hava peteklere çarpar ama yapraklar sessiz döner. PULL (ÇEKME) MODUNDA YAŞANAN FACİA: Fanları ‘Pull’ yaptığında, o yüksek hızda dönen fan yapraklarının emiş yüzeyi (Inlet Blade Edge) radyatörün metal peteklerine tam 1 milimetre mesafede döner!

Fan yaprağı radyatörün peteklerinden havayı vakumlamaya çalışırken, peteklerin o sıkışık kenarları hava akışını binlerce parçaya böler (Boundary Layer Separation)! Dönen her kanat o sıkışık hava girdabını bir jilet gibi dilimler ve tam 1000-2000 Hz bandında bir ‘Aeroakustik Düdük / Siren Islığı’ üretir!

Devir arttıkça ses dayanılmaz bir ambulans sesine döner!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:29’te (Sekizinci kısım’ veya ‘Kısa eylem açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
    #65740 Yanıtla
    User AvatarEmre Oral
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #65754 Yanıtla
    User AvatarCypher_06
    Katılımcı

Hocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Mersin (Mezitli)
    #65773 Yanıtla
    User AvatarLordVader
    Katılımcı

@cypher_06 yazdı:
    “Pull fan montajı neden ses yapar kavitasyon”

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Pull fan montajı neden ses yapar kavitasyon konusundaki #65730 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet