Pvc hortum beyaz yapışkan leke sıvı soğutma

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Pvc hortum beyaz yapışkan leke sıvı soğutma

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60682 Yanıtla
    ZeroCool
    Katılımcı

Özel sıvı soğutmada şeffaf yumuşak hortumlar yerine neden mat siyah EPDM (ZMT) hortumlar tercih edilir?

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Konum: Adana (Çukurova)
    "F/P her şeydir."
    ”
    📍 Adana (Çukurova)
    [/imza]

#60687 Yanıtla
    Orhan16
    Katılımcı

Hocam gördüğün o beyaz mumsu tortu kesinlikle bir yosun veya bakteri değildir; polimer kimyasında çok iyi bilinen ‘Plastikleştirici Kusması’ (Plasticizer Leaching) felaketidir! Standart PVC (Polivinil Klorür) sert ve kırılgan bir plastiktir.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Üreticiler şeffaf PVC hortumları bükülebilir, yumuşak ve esnek yapabilmek için içine yoğun miktarda ‘Plastikleştirici Kimyasallar’ (Ftalatlar / DEHP gibi yağlı katkı maddeleri) enjekte ederler.

Bu kimyasallar PVC zincirine kimyasal olarak bağlı değildir; sadece mekanik olarak araya sıkıştırılmıştır. Sıvı soğutma sisteminde su 35-45°C sıcaklığa ulaştığında ve sürekli devridaim ettiğinde; sıcak su o hortumun iç çeperindeki plastikleştirici yağları sünger gibi emip çözmeye başlar!

Çözünen bu kimyasal zamanla sudan ayrılarak beyaz, yapışkan, gres benzeri mumsu bir tortu (waxy residue) halinde kristalleşir. Soğutma döngüsündeki en dar yer neresidir?

Tabii ki işlemci ve ekran kartı bloklarının 0.1 milimetrelik mikro kanatçıklarıdır (micro-fins)! O beyaz mumsu tortu bu kanatçıklara bir filtre gibi sıvanır, su geçişini tamamen tıkar ve işlemci sıcaklığın anında 90°C’ye fırlar!

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Konum: Bursa (Nilüfer)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    ”
    📍 Bursa (Nilüfer)
    [/imza]

#60692 Yanıtla
    Yusuf99
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Konum: Muğla (Bodrum)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    ”
    📍 Muğla (Bodrum)
    [/imza]

#60696 Yanıtla
    ZeroCool
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💬 "[imza]
    📍 Konum: Adana (Çukurova)
    "F/P her şeydir."
    ”
    📍 Adana (Çukurova)
    [/imza]

#60702 Yanıtla
    Gokhan B.
    Katılımcı

Hocam kesinlikle katılmıyorum. IPS ekranın zifiri karanlıkta griye dönen siyahı ve köşelerdeki ışık sızması sinema hissini öldürür.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Konum: Malatya (Battalgazi)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Pvc hortum beyaz yapışkan leke sıvı soğutma konusundaki #60696 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini