qlc ssd yazma hızı neden hdd den yavaı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › qlc ssd yazma hızı neden hdd den yavaı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57517 Yanıtla
    Tayfun99
    Katılımcı

arkadaşlar 2 tb nvme ssd alacaım iki model var: biri crucial p3 plus çok ucuz, diıeri kingston kc3000 biraz daha pahalı. foruma sordum ‘crucial p3 qlc sakın alma çöp tlc olan kc3000 al’ dediler. kutularında ikisinin de 5000 mb hız yazıyor bu qlc ile tlc farkı nedir qlc alınca ne kaybederim

#57520 Yanıtla
    Erkan05
    Katılımcı

Hocam katı hal fiziğinin en temel yapı taşına ve pazarlama tuzaklarının şifresine hoş geldin usta! SSD’lerin içindeki o hücreleri birer su kovası gibi düşün, voltaj seviyeleriyle anlatalım: SLC (Single-Level Cell.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. 1 Bit/Hücre):.

Hücrede sadece 1 bit saklanır (0 veya . Kova ya tamamen doludur (ya da boştur (; sadece 2 voltaj seviyesi vardır!.

Kontrolcü voltajı ölçerken hiç zorlanmaz, anında şak diye okur!. Hız roket gibidir, hata payı sıfırdır, hücre 100.000 kez yazılıp silinebilir (P/E Cycle)!

Ama maliyeti aşırı pahalıdır (sadece askeri/uzay ve sunucularda kullanılır). MLC (Multi-Level Cell.

2 Bit/Hücre):. Hücrede 2 bit saklanır (00, 01, 10, = 4 voltaj seviyesi.

~10.000 P/E ömrü vardır (Eski efsane Samsung 970 Pro gibi diskler). *TLC (Triple-Level Cell.

3 Bit/Hücre. GÜNÜMÜZÜN STANDARDI):.

Hücre başına 3 bit saklanır (000’dan 111’e kadar) = Tam 8 farklı voltaj seviyesi!. Kontrolcünün o kovadaki suyun seviyesini 8 farklı basamaktan biri olarak hassasça ayırt etmesi gerekir. P/E Ömrü: 1.500 ila 3.000 döngüdür.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:50’te (SSD optimize settings) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=wtel2Xgn25o&t=110s

#57523 Yanıtla
    jbc_havya
    Katılımcı

Hocam ben ucuz diye 2 TB QLC disk aldım. ?lk 50 GB hızlı kopyaladı, sonra hız 65 MB/s’ye düıtü 100 GB dosyayı 45 dakikada attı resmen kanser etti beni.

Gittim TLC yongalı disk aldım hız hiç düımeden 2000 MB/s ile dosya atıyor. Aradaki fiyat farkına sonuna kadar deıiyor.

#57528 Yanıtla
    Tayfun99
    Katılımcı

Hocam başlantı kablosunu ve slotu kontrol edip disk saılığını test ettim. Okuma/yazma değerleri ve sistem tepkisi normale döndü, çok teıekkürler.

#57533 Yanıtla

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

#57539 Yanıtla
    Paladin_34
    Katılımcı

@tayfun99 yazdı:
    “qlc ssd yazma hızı neden hdd den yava?”

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: qlc ssd yazma hızı neden hdd den yavaı konusundaki #57528 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini