quickcpu core parking disable mikro takılma

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › quickcpu core parking disable mikro takılma

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56723 Yanıtla
    hwinfo64
    Katılımcı

Windows 11 Dengeli güç planındayken işlemci çekirdekleri sürekli park edilip geri açılıyor. LatencyMon’da DPC latency zıplıyor. QuickCPU ile Core Parking ayarını %100 yapsam iılemciye zarar verir miı

#56727 Yanıtla
    Nemesis
    Katılımcı

Hocam selamlar. Hardware Unboxed’ın The Last of Us ve modern oyun testlerinde kanıtladığı gibi VRAM kapasitesi aşıldığında sistem RAM’ine taşma yaşanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Windows Kernel Güç Yöneticisi (PPM), enerji tasarrufu sağlamak amacıyla aktif iş parçacıklarının sayısına göre işlemci çekirdeklerinin bir kısmını ‘Park’ durumuna alarak derin C_6 veya C_7 güç tasarrufu durumuna kilitler.

Oyun motorları dinamik olarak yeni bir iş parçacığı (örneğin patlama fiziği, harita yükleme veya düşman yapay zekası) spawn ettiğinde, Windows Görev Zamanlayıcısı bu işi park edilmiş bir çekirdeğe atamak zorunda kalır. Çekirdeğin C_6 derin uyku durumundan çıkıp saat sinyalini PLL ile senkronize etmesi ve L1/L2 önbellek hatlarını geri yüklemesi donanımsal olarak 50-100\,µ\ts (bazı mimarilerde 1\t ms) sürer.

Bu uyanma gecikmesi, ana render döngüsünü (render thread) bekleterek oyun ekranında hissedilir mikro takılmalara (frame-time spike) sebep olur. Kayıt defterinden veya ParkControl aracıyla Core Parking \%0’a (daima uyanık) kilitlenmelidir.

Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma. Çözüm gayet basit: Öncelikle Çekirdek Uyku Durumları (C_6 / C_7 State Exit Latency) parametresine ve Güç Planı İnce Ayarı (0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583) kuralına dikkat etmen şart.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:46’te (Power Plan’ seçeneğini 100% olarak ayarladı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=Ugq5O4mISjM&t=46s

#56730 Yanıtla
    Bilal C.
    Katılımcı

@hwinfo64 yazdı:
    “quickcpu core parking disable mikro takılma”

Hocam çok saı olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56738 Yanıtla
    hwinfo64
    Katılımcı

Hocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: quickcpu core parking disable mikro takılma konusundaki #56730 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini