radyatör fanı push mu pull mu daha iyi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57927 Yanıtla
    Viper
    Katılımcı

Selamlar, AIO radyatör montajında Push konfigürasyonunun statik basınç (Static Pressure) verimliliıi Pull konfigürasyonuna göre aerodinamik sınır tabakası (boundary layer) açısından ne kadar üstündür ve standart 27mm kalınlığındaki radyatörlerde Push-Pull yapmanın getiri/maliyet oranı nedirı

#57928 Yanıtla
    Hyperion
    Katılımcı

Kardeşim aerodinamik ve termodinamik testlerin net sonucunu söyleyeyim: Standart 27-30mm kalınlığındaki AIO radyatörlerinde PUSH ile PULL arasında termal açıdan taş çatlasa 0.5°C ile 1°C fark vardır, pratikte ikisi de aynı performansı verir. Ancak pratik kullanımda çok büyük iki fark bulunur: Basınç Davranışı: Eksenel fanlar havayı ittiğinde (Push) kanatçıklar radyatör peteklerine odaklanmış yüksek statik basınç (P_{static}) uygular ve havanın peteklerin arasından geçiş hızı daha homojendir.

Gamers Nexus verilerine göre en ideal montaj konumu radyatörü kasanın üst paneline (tavana) egzoz olarak yerleştirmektir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Çekerken (Pull) ise radyatör ile fan çerçevesi arasında hava kaçakları oluşabilir.

Toz Temizliği: PUSH yaparsan toz fan ile radyatör arasına sıkışır, temizlemek için fanları sökmek zorunda kalırsın! PULL yaparsan (fanlar radyatörün arkasında, havayı emiyor) toz radyatörün ön çıplak yüzeyinde birikir; fırçayla veya süpürgeyle sökmeden 10 saniyede temizlersin.

PUSH-PULL (çift taraflı fan) ise standart 27mm ince AIO’larda maksimum 1-2°C fark eder ve tamamen para israfıdır; sadece 45-60mm’lik kalın custom radyatörlerde devasa hava direnci olduğu için zorunludur.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:32’te (CPU cooler installation orientation explained) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=BbGomv195sk&t=212s

#57932 Yanıtla
    HalilM
    Katılımcı

@viper yazdı:
    “radyatör fanı push mu pull mu daha iyi”

Hocam çok saı olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden başladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57939 Yanıtla
    Viper
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teıekkür ederim.

#57945 Yanıtla
    Darbogaz Kurbani30
    Katılımcı

Hocam, geçmiş olsun. Radyatör fanı konusunda size sorulacak ilk ?eyin bu olmasını beklemiyordum ama olur.

Push ve pull arasındaki farklar hep tartışığılan konular. Benim de sisteminde push sistemine geçtim ve ?u an için çok memnunum.

#57962 Yanıtla
    Berkay90
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: radyatör fanı push mu pull mu daha iyi konusundaki #57932 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini