radyatör fanları nereye pompa kablosu nereye takılır

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › radyatör fanları nereye pompa kablosu nereye takılır

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58534 Yanıtla
    pcie_riser
    Katılımcı

arkadaşlar 240mm Sıvı soğutma aldım montajını yapıyorum ama anakartın üstünde iki tane soket var: biri CPU_FAN diıeri AIO_PUMP (veya W_PUMP). pompanın kablosunu hangisine takacaım radyatörün üstündeki 2 fanın kablosunu nereye takacaım? bir de forumda ‘pompa fan gibi değildir sürekli %100 devirde dönmelidir hızını kısıp yükseltirsen motoru yanar’ yazmılar bu doğru mu pompa sürekli son hızda dönerse bozulmaz m?

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? Ankara (Yenimahalle)
    #58539 Yanıtla
    Kronos_99
    Katılımcı

Hocam sıvı soğutma montajında kullanıcıların yarısının motoru yaktığı o kritik bağlantı ayrımına hoş geldin usta! Pompa ile fanın çalışma mantığı gece ile gündüz gibi farklıdır: Kablolar Nereye Takılırı

Radyatörün üst haznesi mutlaka pompa bloğundan daha yukarıda kalmalıdır; aksi halde pompa çarkı hava emip vızıldamaya başlar ve ömrü kısalır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. (Doğru Eşleşme):.

Pompa Başlığından Çıkan Kablo: Doğrudan anakarttaki AIO_PUMP (veya PUMP_FAN / W_PUMP) soketine takılır!. Radyatörün Üzerindeki Fanların Kablosu: Çoklayıcı (Splitter) ile birleştirilip anakarttaki CPU_FAN soketine takılır!

Pompa Neden DAİMA %100 Devirde (Sabit Hızda) Çalışmalıdırı Bir fan havayı üfler; sıcaklık düşünce yavaşlar, ısınınca hızlanır (Fan Curve).

AMA bir sıvı soğutma pompası hidrolik bir elektrik motorudur!. Pompanın görevi ısıyı soğutmak değil, radyatör ile işlemci bloğu arasındaki sıvıyı kesintisiz devirdaim ettirmektir!.

Eğer sen pompayı fan gibi bir eğriye bağlayıp devrini sürekli 1500 RPM ightarrow 3000 RPM ightarrow 1800 RPM diye dalgalandırırsan; motorun seramik yataklarına binen tork gerilimi artar, voltaj sıçramalarından pompa motoru erken aşınır ve 1 yılda yanar!.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:32’te (CPU cooler installation with tubes at the bottom) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=BbGomv195sk&t=212s

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    💬 "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    #58544 Yanıtla
    Gokhan S.
    Katılımcı

Hocam ben pompayı CPU_FAN soketine takıp fan eğrisi yapmıştım, oyun açıldıkça pompa hızlanıp yavaılıyordu. 8 ay sonra pompadan zırıltı geldi ve motor kilitlendi işlemci 100 derece oldu.

Sıvı soğutmayı garantiye verdim, yeni gelen soğutucuyu AIO_PUMP’a takıp %100’e sabitledim. 2 yıldır tek bir tıkırtı bile yok.

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? ?zmir (Konak)
    #58547 Yanıtla
    pcie_riser
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teıekkür ederim.

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? Ankara (Yenimahalle)
    #58556 Yanıtla
    Sentinel
    Katılımcı

@pcie_riser yazdı:
    “radyatör fanları nereye pompa kablosu nereye takılır”

Çözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 Kocaeli (İzmit)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: radyatör fanları nereye pompa kablosu nereye takılır konusundaki #58547 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini