Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › radyatör kanatçık ezilmesi su kaçırır m?
- Bu konu 6 yanıt içerir, 6 izleyen vardır ve en son 1 hafta 3 gün önce
Thunderbolt tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Kemal92Katılımcıarkadaşlar dün Sıvı soğutmayı kasaya monte ediyordum. fanları radyatöre vidalarken vida biraz zorlandı bende tornavidayla sonuna kadar abanıp sıktım çıt diye bir ses geldi. az önce kasayı açtım radyatörün vida deliıinin altından pıs pıs diye yeıil Sıvı damlıyor ekran kartının üstüne akm??. pc yi hemen fiıten çektim radyatör delindi mi tamir olur mu kart yanm?? mıdır
Invoker_35KatılımcıKardeşim hemen Elektriği kestiysen asla ve asla pc’Yİ çalıştırma! PC montajında yapılabilecek en korkunç kazalardan birine denk gelmişsin. Radyatör anatomisini ve yapılacak acil müdahaleyi anlatıyorum: Öncelikle Kanatçık (Fin) Ezilmesi vs Kanal (Tube/Channel) Delinmesi: – Radyatörün içindeki o zikzaklı ince alüminyum teller sadece havayı dağıtan kanatçıklardır (fins). Vidanın ucu bu telleri ezdiyse KORKMA, orada su yoktur, hiçbir şey olmaz. – ASIL TEHLİKE: O kanatçıkların arasından geçen dik, yassı borular sıvı kanallarıdır (cooling channels)! Ucuz radyatörlerde vida deliklerinin altında koruyucu çelik bariyer (Screw Shield) bulunmaz! – Kutu içinden çıkan 30mm’lik uzun fan vidasını, araya fan koymadan doğrudan radyatörü kasaya sabitlemek için kullandıysan veya vidayı ölümüne sıktıysan; vidanın ucu o alüminyum su borusunu matkap gibi deler geçer! Pompa çalıştığı an oluşan basınçla sıvı dışarı fışkırır! İkinci olarak Delinen AIO Radyatörü Tamir Olur muı – Kesinlikle hayir! AIO (Kapalı Devre) radyatörleri alüminyumdur, fabrikada basınçla mühürlenmiştir. Ne japon yapıştırıcısı ne silikon o glikol bazlı sıvının basıncına dayanamaz! O sıvı soğutma artık ÇÖPTÜR, yenisini alacaksın! Üçüncü olarak Ekran Kartını Kurtarma Operasyonu (HAYATİ): – Sıvı soğutma sıvısı (antifrizli soğutucu) dielektrik değildir, tuz ve kimyasallar içerir; kurusa bile geride iletken tortu bırakıp kısa devre yaptırır! – Ekran kartını hemen sök. Eczaneden %99 Saf İzopropil Alkol (IPA) al. – Kartın arka PCB’sini, sıvının değdiği tüm devre elemanlarını bolca IPA ile yıka ve antistatik yumuşak bir diş fırçasıyla tortuları temizle. – Tam 24-48 saat oda sıcaklığında kurumaya bırak. Sıvı teması varken güç vermediysen kartın %95 kurtulur!
TrinityKatılımcıDostum Aynı haltı ben yedim. Kasa fanını radyatöre takarken fanı aradan çıkarıp uzun vidayı radyatöre sıktım, vida kanalı deldi. Oyundayken ekran kartımın sırtına foıur foıur su aktı, ekran gitti! kartı hemen söküp IPA ile temizledim kuruttum kart kurtuldu ama 3000 liralık Sıvı soğutma çöp oldu. Vidaları asla zorlamayın, vida boylarına dikkat edin.
Gariban Ogrenci42Katılımcı@kemal92 yazdı:
<p style=”margin: 4px 0 0 0; font-style: italic;”>”radyatör kanatçık ezilmesi su kaçırır m?”</p>Dostum Aynı haltı ben yedim. Kasa fanını radyatöre takarken fanı aradan çıkarıp uzun vidayı radyatöre sıktım, vida kanalı deldi. Oyundayken ekran kartımın sırtına foıur foıur su aktı, ekran gitti! kartı hemen söküp IPA ile temizledim kuruttum kart kurtuldu ama 3000 liralık Sıvı soğutma çöp oldu. Vidaları asla zorlamayın, vida boylarına dikkat edin.
Kemal92KatılımcıHocam bilgilendirme için teıekkürler, önerdiıiniz ayarı yaptıktan sonra sistemi stres testine soktum. 1 saattir ne kapanma var ne de Aşırı sıcaklık. Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, tavsiyeleriniz cuk oturdu.
Kemal93KatılımcıHocam sorunun düzeldiıi belli olduysa BIOS’tan fan eğrisini (fan curve) de sessiz profile çekebilirsin. boşuna tam devirde çalığıp kafa ütülemesin.
ThunderboltKatılımcıSonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullan.
-
YazarYazılar