radyatör kanatçıkları ezildi soğutmayı bozar m?

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › radyatör kanatçıkları ezildi soğutmayı bozar m?

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56168 Yanıtla
    Fps Dilencisi
    Katılımcı

arkadaşlar Sıvı soğutmayı kasaya takarken fan vidasını tornavidayla sonuna kadar sıktım ‘çatır çutur’ metal ezilme sesi geldi. vidayı söktüm deliıin altındaki ince ?zgaralar yamulmuı içeri göçmüı. su akmıyor ama delindi mi acaba sistemi açsam su fıkırır m? çok korkuyorum

#56225 Yanıtla
    sn850x_dram_pro
    Katılımcı

@fps_dilencisi yazdı:
    “radyatör kanatçıkları ezildi soğutmayı bozar mı”

Dur sakinleş ve tornavidayı masaya bırak usta, durumu ikiye ayıralım: Can kaybı var mı yoksa sadece estetik mi, hemen anlayalım! 1) Radyatörün Anatomisi (İki Farklı Yapı): – Soğutma Petekleri (Fins): Vida deliklerinin hemen altında gördüğün o akordeon gibi zikzaklı incecik alüminyum yapraklar sadece havanın temas ettiği pasif ısı dağıtma ızgaralarıdır.

İçlerinde ASLA su dolaşmaz! – Su Kanalları (Water Channels / Tubes): Peteklerin arasında uzanan, boydan boya giden kalın boru hatlarıdır; suyun ve basıncın aktığı yer burasıdır!

Kaliteli radyatörlerde vida delikleri bu su kanallarının tam üstüne değil, kanalların arasına denk getirilir veya vidanın derine inmesini engelleyen koruma plakası (screw shield) konur. 2) Senin Durumun Hangisiı

(Hayati Test): – Senaryo A (Petek Ezilmesi – Tehlikesiz): Eğer o gelen ses zikzaklı yaprakların ezilme sesiyse ve vida delikten içeri girip sadece o ince yaprakları yana doğru büküp ezdi ise HİÇBİR ŞEY OLMAZ! Sıvı kanalı delinmemiştir, su kaçağı yoktur, performans kaybı %0.01 bile etmez; sistemi güvenle kullanabilirsin.

– Senaryo B (Su Kanalının Delinmesi – FELAKET): Eğer vida doğrudan su borusuna denk geldiyse, vidayı sıktığında boruyu deler. Delindiği an zaten oradan yeşil/mavi/şeffaf soğutma sıvısı ‘pıs’ diye damlamaya başlar!

EĞER TEK BİR DAMLA BİLE SU SIZDIYSA O SİSTEMİ ASLA AÇMA! Pompa çalıştığı an 1.5 bar basınca ulaşır, delikten fışkıran sıvı ekran kartına ve anakarta akar, binlerce liralık sistemi yakarsın!

Bu durum kullanıcı hatasıdır, garanti kesinlikle karşılamaz. 3) Altın Montaj Kuralı: – Radyatöre fan takarken UZUN VİDA (30 mm) kullanılır (çünkü 25mm fan kalınlığını geçip radyatöre tutunur).

– Radyatörü kasaya doğrudan vidalarken ise kesinlikle KISA VİDA (5-6 mm) kullanılır! Fan olmadan uzun vidayı radyatöre sıkarsan o vida radyatörü delip arkasından çıkar!

#56237 Yanıtla
    Crusader
    Katılımcı

Hocam fan olmadan radyatörü kasanın tavanına uzun vidayla vidalayayım dedim, vida radyatörü boydan boya deldi. PC’yi açtım 10 dakika sonra ekran kartının üstüne ?akır su aktı RTX 3070 yandı.

Kullanma kılavuzuna bakmadan vida sıkmayın!

#56244 Yanıtla
    Fps Dilencisi
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

#56258 Yanıtla
    Nightfall_35
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: radyatör kanatçıkları ezildi soğutmayı bozar m? konusundaki #56244 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini