radyatöre airflow fan takılırsa ne olur sıcaklık

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › radyatöre airflow fan takılırsa ne olur sıcaklık

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58970 Yanıtla
    Crusader
    Katılımcı

Selamlar, sıvı soğutma radyatörümün üzerindeki fanlar çok ses yaptığı için onları söktüm ve yerine internetten ‘yüksek hava akışlı (High Airflow)’ diye satılan, incecik ve çok sayıda kıvrık kanadı olan sessiz kasa fanları taktım. Kağıt üzerinde bu yeni fanlar 70 CFM hava üflüyor görünüyordu. Ancak oyuna girdiğimde sıvı soğutma radyatörümün sıcaklığı düşmek yerine 12 derece birden fırladı! Radyatörün arkasına elimi koyduğumda fanlar son hızda dönmesine rağmen peteklerin arasından arkaya neredeyse HİÇ HAVA GEÇMEDİĞİNİ fark ettim! Fan havayı içeri üfleyemiyor, hava fanın kenarlarından geri kaçıyor. ‘Airflow Fan’ ile ‘Statik Basınç Fanı’ arasındaki fark nedirı Radyatöre ve mesh ızgaraya hangi fan takılmalıdırı

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    #58979 Yanıtla
    Sinan07
    Katılımcı

Hocam kral aerodinamik dersinin en acı kuralını bizzat yaşayarak tecrübe etmişsin: ‘Radyatörün önüne Airflow fan koymak, tül perde yerine çelik kapıya üflemek gibidir!’ İki fan türünü gözünle baktığın anda hemen ayırt edebilirsin: Airflow (Hava Akış) Fanları: İncecik, çok sayıda (9-11 adet), aralarında devasa boşluklar olan kavisli kanatlara sahiptir. Bu fanlar önünde HİÇBİR ENGEL YOKKEN harikalar yaratır, kasanın arkasında boş egzoz deliğinde fısıltı gibi bol hava tahliye eder.

Gamers Nexus ve anakart üretici kılavuzlarında açıkça belirtildiği üzere standart CHA_FAN başlıkları maksimum 1.0A (12W) akım destekler, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ama önüne sıkı bir radyatör peteği veya sıkı bir toz filtresi koyduğun anda o incecik kanatlar duvara çarpar; havayı itemez ve hava fanın kenarlarından arkaya kaçar (Stall)!

CFM değeri sıfıra çöker. Statik Basınç (Static Pressure / Radiator) Fanları: İşte radyatörün ilacı bunlardır!

Kanatları devasa genişliktedir, sayısı daha azdır (5-7 adet), kanatların arasında neredeyse hiç boşluk yoktur (kanatlar birbirinin üstüne biner gibi durur) ve fan çerçevesiyle kanat ucu arasındaki mesafe 0.5 milimetreye kadar sıfırlanmıştır (Noctua A12x25 gibi).

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:04’te (With a music track and then transitions to discussing the installation orientation) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=BbGomv195sk&t=64s

💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    💬 "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    📍 Ankara (Çankaya)
    #58985 Yanıtla
    Gokhan98
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden başladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Aydın (Efeler)
    #58986 Yanıtla
    Crusader
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Eskiıehir (Tepebaş?)
    #58989 Yanıtla
    Osman61
    Katılımcı

Çözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 Ankara (Etimesgut)
    #58995 Yanıtla
    Enes34
    Katılımcı

@crusader yazdı:
    “radyatöre airflow fan takılırsa ne olur sıcaklık”

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? ?zmir (Bornova)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: radyatöre airflow fan takılırsa ne olur sıcaklık konusundaki #58986 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini