ram 1 ve 3 takınca xmp açılmıyor mavi ekran

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58403 Yanıtla
    Serdar41
    Katılımcı

anakartta a2 b2 slotu neden önceliklidir teknik sebebi nedir

? Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? Sivas (Merkez)
    #58405 Yanıtla
    Bilal95
    Katılımcı

Hocam pC montajının o en kutsal, en katı ve asla taviz verilmeyecek donanım kuralına denk gelmişsin kardeşim! “Neden 2 ve 4?” sorusunun arkasındaki yüksek frekanslı elektromanyetik sinyal mühendisliğini anlatalım: Daisy Chain (Papatya Dizilimi) Mimarisi Nedirı.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Piyasadaki neredeyse tüm anakartlar (ASUS, MSI, Gigabyte, ASRock) Daisy Chain veri yolu mimarisiyle üretilir.

İşlemciden çıkan bakır bellek sinyal yolları önce slota uğrar, oradan çıkarak SLOTTA SONA ERER (Terminal Noktası)!. Diğer kanal için de yollar önce slota uğrar, SLOTTA SON BULUR!

Sen 1 ve 3’e Takınca Ne Olduı (Sinyal Yankılanması / Signal Reflection):.

Sen RAM’i ve slota taktığında, o bakır yolların ve slota giden uçları BOŞTA (AÇIK DEVRE) kalır!. 3600 MHz veya 6000 MHz gibi devasa frekanslarda elektrik sinyalleri kablo ucundan dışarı uçamaz; boşta kalan o açık uca çarpıp GERİYE YANKILANIR (Sinyal Yansıması / Reflection)!.

Yankılanan sinyal, arkadan gelen yeni veri sinyaliyle çarpışır (Gürültü / Cross-talk)!.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:33’te (F10’a tıklandı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=plihTzm8Pxs&t=33s

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    #58408 Yanıtla
    Rifat58
    Katılımcı

Hocam ben de ilk sistemimde iılemciye yakın olsun daha hızlı çalışır diye 1 ve 3’e takmıtım. XMP açınca mavi ekrandan geçilmiyordu RAM’ler bozuk diye garantiye gönderecektim.

Bir arkadaım ‘2 ve 4’e tak’ dedi, yerlerini deıiıtirdim. 3 yıldır tek bir mavi ekran bile almadım, XMP anında çalıtı. Slot numarası hayatidir.

? Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    ? "ZFS pool scrub: 0 errors."
    ? ?zmir (Bornova)
    #58413 Yanıtla
    Serdar41
    Katılımcı

Hocam slotları ve voltaj ayarını önerdiıiniz gibi güncelleyip Memtest çalıştırdım, sıfır hatayla geçti. Sistem artık mavi ekran vermiyor, çok saı olun.

? Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? Sivas (Merkez)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: ram 1 ve 3 takınca xmp açılmıyor mavi ekran konusundaki #58408 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini