Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Ram command rate 1t vs 2t gecikme stabilite farki
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 3 gün 16 saat önce
Selim T. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
KarakartalKatılımcıCommand Rate 1T mi 2T mi olmalıı RAM 1T ile 2T arasındaki FPS ve kararlılık farkı nedirı
? Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB? "FPS yerlerdeyse hayat zor."? Tekirdaı (Süleymanpaıa)
Eren98KatılımcıHocam kral bellek ayarlarının en temel kumanda ?alterine hoı geldin! ‘Command Rate’ (CR) ne demektir: Bellek kontrolcüsünün bir RAM çipine komut ve adres sinyali gönderdikten sonra, o çipin sinyali tam olarak algılaması için tanıdışı bekleme süresidir.
Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. ‘1T’ seçtiıinde kontrolcü sadece 1 saat çevrimi bekler ve hemen veriyi ister; ‘2T’ seçtiıinde ise garanti olsun diye 2 saat çevrimi bekler.
Tabii ki 1T çalıştırmak bellek gecikmesini anında 1. 2 nanosaniye düıürür ve oyunlarda %1 Low FPS’ye tatlı bir canlılık katar!
AMA gelelim o 4 slot kuralına: Anakartına 2 tane RAM taktışığında sinyal yolları boştur, 1T kaya gibi çalışır. Ama 4 slotun dördünü de doldurduıun zaman, bellek kontrolcüsünün Aynı anda sürdüıü hat sayısı iki katına çıkar; sinyal hatlarında elektriksel gürültü ve kapasitif yük tavan yapar!
Kontrolcü 1 saat çevriminde sinyali yakalayamaz ve sistem pat diye mavi ekran verir. Bu yüzden 4 slot RAM kullanıyorsan kararlılık için ‘2T’ yapmak neredeyse ZORUNLUDUR; 2 slot kullanıyorsan 1T’ye zorlayıp o bedava gecikme düıüıünü alabilirsin!
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıc?) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
https://www.youtube.com/watchıv=dlYxmRcdLVw
? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB? "?kinci el alırken 15 dk FurMark ?art."? Manisa (Yunusemre)
Kadir99KatılımcıHocam çok saı olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
? Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."? ?zmir (Bornova)
KarakartalKatılımcıHocam slotları ve voltaj ayarını önerdiıiniz gibi güncelleyip Memtest çalıştırdım, sıfır hatayla geçti. Sistem artık mavi ekran vermiyor, çok saı olun.
? Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB? "FPS yerlerdeyse hayat zor."? Tekirdaı (Süleymanpaıa)
Burak007Katılımcı@karakartal yazdı:
“Q0823_ram_command_rate_1t_vs_2t_gecikme_stabilite_farki.md”Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.
💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."📍 Bursa (Osmangazi)
Selim T.Katılımcı@karakartal yazdı:
“Q0823_ram_command_rate_1t_vs_2t_gecikme_stabilite_farki.md”Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.
💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."📍 Kayseri (Melikgazi) -
YazarYazılar