ram mhz artırdım fps düıtü gear 4 gecikme

Ana sayfa › Forumlar › Overclock & Performans Tuning › İşlemci & RAM Hız Aşırtma (Overclocking) › ram mhz artırdım fps düıtü gear 4 gecikme

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55331 Yanıtla
    Yasintr
    Katılımcı

Z790 anakartta 7600 MHz profili açtışığımda bellek kontrolcüsü Gear 2’de 3800 MHz IMC ile çalığıyor ama 8200 MHz XMP açınca anakart kafasına göre Gear 4’e atıyor. Frekans arttı ama gecikme uçtu gitti bunu nasıl çözeceıim?

#55369 Yanıtla
    Orhan41
    Katılımcı

Hocam selamlar. Bak bu durum çok tipik bir hadisedir.

Dijital saat etki alanı (Clock Domain Crossing) ve boru hattı gecikme analizi: DDR5 sinyal mimarisinde veri hızı frekansın iki katıdır (8000 MT/s = 4000 MHz f_{MCLK}). IMC silikonu bu hızda doğrudan çalışamadığından saat bölücüler kullanılır.

Gear 2 modunda kontrolcü yarı hızda (2000 MHz) çalışır ve saat etki alanı geçişi 2 çevrimlik bir ek yük getirir. Ancak Gear 4 modunda IMC saat hızı çeyreğe düşer (1000 MHz); bellek kontrolcüsünün dahili sıralayıcı ve kuyruk mantığı komutları 4 kat daha yavaş işler.

Veri yolu bant genişliği artsa dahi, rastgele erişim komut gecikmesi (t_{CAS} + t_{cross-domain}) taban gecikmeye +15-20 ns ekler; bu da CPU-bağımlı oyun motorlarında kare hızının çökmesine neden olur. Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma.

Çözüm gayet basit: Öncelikle MCLK (Bellek Saati) vs UCLK (Kontrolcü Saati) parametresine ve Gear 2 (1:2 Modu: f_{UCLK} = \frac{1}{2} f_{MCLK}) kuralına dikkat etmen şart. Kafana takılan bir detay olursa yine yazarsın, kolay gelsin.

#55396 Yanıtla
    copper_shim_06
    Katılımcı

Meseleyi doğrudan donanım seviyesinde izah edeyim: Dijital saat etki alanı (Clock Domain Crossing) ve boru hattı gecikme analizi: DDR5 sinyal mimarisinde veri hızı frekansın iki katıdır (8000 MT/s = 4000 MHz f_{MCLK}). IMC silikonu bu hızda doğrudan çalışamadığından saat bölücüler kullanılır.

Gear 2 modunda kontrolcü yarı hızda (2000 MHz) çalışır ve saat etki alanı geçişi 2 çevrimlik bir ek yük getirir. Ancak Gear 4 modunda IMC saat hızı çeyreğe düşer (1000 MHz); bellek kontrolcüsünün dahili sıralayıcı ve kuyruk mantığı komutları 4 kat daha yavaş işler.

Veri yolu bant genişliği artsa dahi, rastgele erişim komut gecikmesi (t_{CAS} + t_{cross-domain}) taban gecikmeye +15-20 ns ekler; bu da CPU-bağımlı oyun motorlarında kare hızının çökmesine neden olur. Telemetri ve donanımsal ölçümlerde gözden kaçan kritik nokta şu: Öncelikle MCLK (Bellek Saati) vs UCLK (Kontrolcü Saati) parametresine ve Gear 2 (1:2 Modu: f_{UCLK} = \frac{1}{2} f_{MCLK}) kuralına dikkat etmen şart.

Değerleri test edip logları buraya atarsan eğriyi daha da optimize ederiz.

#55417 Yanıtla
    Yasintr
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde temizleyip montajı tazeledim.

değerler ?u an fabrika ayarlarına döndü, elinize sağlık.

#55431 Yanıtla
    Tempest
    Katılımcı

@yasintr yazdı:
    “ram mhz artırdım fps düştü gear 4 gecikme”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Keyifle kullanman dileğiyle.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: ram mhz artırdım fps düıtü gear 4 gecikme konusundaki #55369 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini