ram xmp profili biostan kayboldu ddr5

Ana sayfa › Forumlar › Teknik Destek & Arıza Teşhisi › Mavi Ekran (BSOD) & Minidump Analizi › ram xmp profili biostan kayboldu ddr5

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54912 Yanıtla
    Selcuk T.
    Katılımcı

Beyler baıma gelen olaya inanamayacaksınız. Sistemimde 6000 MHz CL30 DDR5 RAM kiti var (G.Skill / Corsair). Bilgisayarda hem anakartın yazılım? (Armoury Crate) hem de Corsair’in iCUE yazılım? kuruluydu, RAM’lerin ışıklarını eıitlemeye çalığıyordum. Iıklar bir ara söndü yandı, sonra sistem dondu ve mavi ekran verdi. yeniden başlattım, BIOS’a bir girdim: Normalde ‘XMP Profil 1’ seçeneıi olan yer bomboş, grileımiı! RAM 4800 MHz JEDEC hızına çakılm??. CPU-Z’yi açtım, SPD sekmesindeki modül bilgileri saçma sapan karakterlerle dolu, XMP tablosu silinmiı! RGB yazılım? RAM’in donanımsal profilini nasıl silebilirı

#54982 Yanıtla
    Nemesis_06
    Katılımcı

@selcuk_t dedi ki:<br>”ram xmp profili biostan kayboldu ddr5″

Hocam ne yazık ki donanım dünyasında son yılların en korkutucu yazılımsal sabotajlarından birine denk gelmiısin: ‘RGB yazılım? Kaynaklı SPD Veri Bozulmas?’ (SPD EEPROM Corruption)!

#55102 Yanıtla
    MehmetT
    Katılımcı

Teknik mekanizma aynen şöyledir: Öncelikle Her RAM modülünün üzerinde pirinç tanesi kadar minik bir SPD EEPROM / Hub yongası bulunur. Bu yonganın içinde RAM’in fabrikasyon doğum belgesi vardır: Üretici adı, seri numarası, JEDEC standart hızları ve o özenle test edilmiş XMP / EXPO profil zamanlamaları bu yongada yazılıdır! İkinci olarak Anakart ve işlemci bu SPD yongasıyla SMBus / I2C (veya DDR5’te I3C) adı verilen iki telli çok narin ve paylaşımlı bir veri yolu üzerinden haberleşir. Üçüncü olarak Kriz Nerede Başları RAM üreticileri maliyetten kaçmak için RAM üzerindeki o cafcaflı RGB LED’lerin kontrolünü bağımsız bir kablo yerine bu AYNI SMBus/I2C veri yoluna bağlamışlardır! Sen bilgisayara aynı anda Armoury Crate, iCUE, RGB Fusion gibi 2-3 farklı RGB programı kurduğunda, bu yazılımlar ışıkları değiştirmek için SMBus veri yoluna saniyede yüzlerce paket basmaya başlar! Son olarak da BÜYÜK FELAKET: Eğer anakart BIOS’unda ‘SPD Write Protection’ (SPD Yazma Koruması) özelliği kapalıysa (Disabled); o iki RGB yazılımının veri paketleri SMBus üzerinde kafa kafaya çarpışır (Bus Collision). Adresleme register’ları sapıtır ve RGB renk kodları, SPD EEPROM yongasının içindeki XMP zamanlama tablolarının tam üstüne yazılır! XMP tablosundaki sağlama toplamı (Checksum) bozulduğu anda, anakart BIOS’u güvenlik gereği o profili yok sayar ve XMP seçeneğini tamamen silip RAM’i en düşük 4800 MT/s güvenli hızına kilitler!

#55210 Yanıtla
    Selcuk T.
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teıekkürler, önerdiıiniz ayarı yaptıktan sonra sistemi stres testine soktum. 1 saattir ne kapanma var ne de Aşırı sıcaklık. Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, tavsiyeleriniz cuk oturdu.

#55300 Yanıtla
    copper_shim
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: ram xmp profili biostan kayboldu ddr5 konusundaki #55210 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini