razer 8k hz takılma sorunu raw input buffer ayarı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › razer 8k hz takılma sorunu raw input buffer ayarı

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55042 Yanıtla
    TurgutTR
    Katılımcı

cs2’de 8000 hz fare iılemciyi darboğaza sokar m? çözüm nedir

#55100 Yanıtla
    EgeB
    Katılımcı

Hocam kesinlikle bir donanım veya sensör arızası yoktur. Yaşadığınız durum bilgisayar mimarisinde USB Kesinti Yükü (Interrupt Storm / IRQ Bottleneck) olarak bilinen saf bir işlemci darboğazıdır: Öncelikle Polling Rate (Raporlama Hızı) Arasındaki Matematiksel Fark: – 1000 Hz: Fare konumunu saniyede 1.000 kez (her 1.0 milisaniyede bir) bildirir. Neredeyse her modern işlemci bu yükü %1 bile hissetmeden kaldırır. – 4000 Hz: Saniyede 4.000 kez (her 0.25 milisaniyede bir) konum gönderir. – 8000 Hz: Saniyede tam 8.000 kez (her 0.125 milisaniyede bir) işletim sistemine donanımsal kesinti (Hardware Interrupt) fırlatır! İkinci olarak Fareyi Çevirince FPS Neden Çakılırı: – Fareyi masada sabit tuttuğunuzda veya klavyeyle yürürken fare veri göndermez; FPS normal seyreder. – Ancak fareyi hızlı bir şekilde çevirdiğiniz (flick attığınız) milisaniyede farenin optik sensörü saniyede 8.000 paket USB verisi basar. – Windows’un mesaj döngüsü (WM_INPUT) ve oyun motorunun ana işlemci çekirdeği (Render & Input Thread), bu 8.000 kesintiyi işlemekle boğulur. İşlemci oyunun kare çizim komutlarına vakit ayıramaz; bu da FPS’in anlık olarak 280’den 40’a çökmesine ve mikro donmalara (Frametime Spikes) yol açar. Üçüncü olarak Nasıl Düzeltilir ve İdeal Ayarlar Nedirı: – Oyun İçi Ayar (Valorant / CS2): Oyun ayarlarından mutlaka ‘Ham Girdi Tamponu’ (Raw Input Buffer) seçeneğini AÇIK yapın. Bu ayar Windows mesaj kuyruğunu atlayarak doğrudan farenin verisini oyun motoruna aktarır ve işlemci yükünü ciddi oranda azaltır. – DPI Ayarı: 8000 Hz’i gerçekten besleyebilmek için farenin DPI değerini en az 1600 veya 3200 DPI yapıp oyun içi hassasiyeti (sensitivity) düşürün (400 veya 800 DPI’da fare 8000 Hz paket dolduramaz, jitter yapar). – Doğrudan Anakart Bağlantısı: Farenin kablosunu veya alıcısını kesinlikle kasa ön paneline, klavye çoklayıcısına veya USB Hub’a takmayın; doğrudan anakartın arka panelindeki kırmızı/mavi ana USB portuna takın. – En Mantıklı Mühendislik Tavsiyesi: Eğer en güncel üst seviye bir işlemciniz (Ryzen 7800X3D veya i7-14700K gibi) ve 360Hz/540Hz OLED monitörünüz yoksa; farenizi 2000 Hz veya 4000 Hz seviyesinde kullanın. 1000 Hz ile 8000 Hz arasındaki gecikme farkı yalnızca 0.87 milisaniyedir; insan gözünün ve 144-240Hz monitörlerin bunu ayırt etmesi neredeyse imkansızdır, üstelik kablosuz pilli modellerde bataryayı 4 kat hızlı tüketir.

#55209 Yanıtla
    Kemal41
    Katılımcı

dostum Aynı sorunu ryzen 5600 ve deathadder 8k ile cs2’de yaıadım. fareyi her sola flick attışığımda oyun 1 saniye donup kalıyordu vuramıyordum çıldıracaktım. fare bozuk diye garantiye gönderecektim technopat’ta yazdılar. meıer 8000 hz iılemciye inanılmaz kesinti bindiriyormuı. synapse’den 8000’i 2000 hz’e çektim dpi’ı da 800’den 1600’e aldım. yemin ederim takılmaların hepsi anında bitti, fare hala 1000 hz’den kat tepkisel ve pürüzsüz hissettiriyor. 8000 hz sadece canavar gibi 7800x3d’si ve 500hz ekranı olan pro oyuncular için geçerli, 2000 veya 4000 hz en tatlı noktadır.

#55298 Yanıtla
    TurgutTR
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. ?lk başta biraz tereddüt etmiştim ama kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, herhangi bir takılma veya aırı ?sınma kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#55361 Yanıtla
    Dogukan41
    Katılımcı

Hocam sorunun düzeldiıi belli olduysa BIOS’tan fan eğrisini (fan curve) de sessiz profile çekebilirsin. boşuna tam devirde çalığıp kafa ütülemesin.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: razer 8k hz takılma sorunu raw input buffer ayarı konusundaki #55361 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini