ReFS vs NTFS farkı nedir Windows 11, ReFS dosya sistemi avantajları

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › ReFS vs NTFS farkı nedir Windows 11, ReFS dosya sistemi avantajları

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69225 Yanıtla
    User AvatarBurak Yalçın
    Katılımcı

Selamlar, Windows 11’de yeni bir depolama diski veya sanal sürücü biçimlendirirken dosya sistemi seçeneklerinde NTFS’in yanında ‘ReFS’ (Resilient File System / Dayanıklı Dosya Sistemi) seçeneğini gördüm. Microsoft’un yeni nesil dosya sistemi olduğu ve ‘Asla dosya bozulması yaşamaz, CHKDSK çalıştırmaya gerek bırakmaz, verileri arkada kendi kendine onarır’ şeklinde tanıtıldığını okudum. NTFS 30 yıllık eski bir sistemken, neden herkes ReFS’e geçmiyor? ReFS oyunlarda daha mı hızlıdır, Windows 11 doğrudan ReFS kurulu bir diske yüklenebilir mi?

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 İzmir (Konak)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #69229 Yanıtla
    User AvatarYiğit Kara
    Katılımcı

@selim97 yazdı:
    “ReFS vs NTFS farkı nedir Windows 11, ReFS dosya sistemi avantajları”

Dostum Microsoft’un 1993 yılından kalma efsanevi NTFS sistemini tahtından indirmek için geliştirdiği ama masaüstü kullanıcıları için hala devasa engelleri olan ‘ReFS (Resilient File System)’ teknolojisine denk gelmişsin! ReFS’in neden ‘bozulmaz bir kale’ olduğunu ve neden hala C sürücün olamayacağını dosya sistemi mimarisiyle anlatalım: NTFS’in 30 Yıllık Zayıflığı (CHKDSK İşkencesi): NTFS bir dosyayı güncellerken veriyi doğrudan eski verinin üstüne yazar (In-place update).

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Eğer tam o saniyenin binde birinde elektrik kesilirse; dosya tablosu (MFT) bozulur!

Bilgisayarı açtığında ‘Diskiniz taranıyor ve onarılıyor (CHKDSK)’ yazısı çıkar; bazen dosyaların kurtarılamaz ve silinir! ReFS NASIL ÇALIŞIR (Copy-on-Write Devrimi)?: ReFS hiçbir zaman eski verinin üzerine yazmaz!.

Yeni bir veri yazılacağı zaman, veriyi diskin bambaşka, bomboş bir yerine yazar (Copy). Veri tamamen hatasız yazıldıktan sonra dosya gösterge ağacını (B+ Tree) yeni konuma çevirir (Write)!.

Elektrik nerede kesilirse kesilsin; eski veri sapasağlam kalır, dosya sistemi ASLA BOZULAMAZ! ReFS’te CHKDSK diye bir komuta gerek bile yoktur!

DATA SCRUBBER (Otomatik Kendi Kendini Onarma): ReFS diskteki her dosyanın yanına kriptografik bir sağlama toplamı (Checksum) ekler.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 07:03’te (Formatates a USB drive) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    "Lehim erir, devre susmaz."
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
Yanıtla: ReFS vs NTFS farkı nedir Windows 11, ReFS dosya sistemi avantajları konusundaki #69229 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet