Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › rezervuar kapağını açınca fıslama sesi geliyor basınç
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 2 gün 13 saat önce
b_die_ram tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Kemal93KatılımcıSelamlar, dün gece başıma felaket bir olay geldi. Özel sıvı soğutma (hardline akrilik borulu) sistemimde 2 saat aralıksız Cyberpunk oynarken birden ‘pat’ diye bir ses geldi ve rezervuardan çıkan üst boru fitingden fırlayarak ekran kartının sırtına su fışkırttı! Sistemi anında fişten çektim çok şükür kurutunca donanımlar çalıştı. Olayı incelerken rezervuarın üst tapasını açtığımda sanki kola şişesi açar gibi şiddetli bir ‘fıssss’ sesiyle yüksek basınçlı hava boşaldı. Borularda hiçbir kırık yok, fiting somunları da sıkıydı. Kapalı devredeki su ısınıp havayı sıkıştırdığı için mi boru fırladıı Rezervuara basınç tahliye valfi takmak şart mıı
💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB💬 "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."📍 Manisa (Yunusemre)
CrusaderKatılımcıHocam kral ucuz atlatmışsın, o fıslama sesi işte boruyu fırlatan o sinsi düşmanın ta kendisi! Olay tamamen temel fizik kuralıdır: Sıvılar sıkıştırılamaz ama sıcaklıkla genleşir; kapalı devrenin içindeki hava ise İdeal Gaz Yasası (P_1/T_1 = P_2/T_2) gereği su 25°C’den 45-50°C’ye çıktığında genleşir ve devasa bir iç basınç üretir.
Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Eğer sen rezervuarın en tepesine membranlı bir ‘Basınç Tahliye Valfi’ (Pressure Relief Valve / Air Exhaust Fitting) takmadıysan ve kör metal tapayla sımsıkı kapattıysan, içeride biriken bu hava basıncı kaçacak delik arar.
En zayıf nokta neresiyse —ki genellikle hardline borunun fiting içindeki O-ring tutuşudur— orayı bir mermi gibi iter ve boruyu yerinden fırlatır! Eğer PETG boru kullandıysan durum iki kat tehlikelidir; çünkü PETG 55°C’de yumuşar, fitingin sıktığı boğaz deforme olur ve basınç boruyu tereyağından kıl çeker gibi dışarı atar.
💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."📍 Eskişehir (Tepebaşı)
Semih K.KatılımcıHocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
? Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition? "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."? Bursa (Nilüfer)
Kemal93KatılımcıSöylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.
Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.
? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."? Manisa (Yunusemre)
Koray95Katılımcı@kemal93 yazdı:
“rezervuar kapaını açınca fıslama sesi geliyor basınç”geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.
? Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD? "Stok fanla yola devam."? Zonguldak (Merkez)
b_die_ramKatılımcı@kemal93 yazdı:
“rezervuar kapağını açınca fıslama sesi geliyor basınç”Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar💬 "Lehim erir, devre susmaz."📍 Balıkesir (Karesi) -
YazarYazılar