rgb program? yüzünden ram bozulur mu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58960 Yanıtla
    LordVader_34
    Katılımcı

Selamlar hocalarım, kasamda 2x16GB G.Skill Trident Z RGB RAM var. Hem anakartın Armoury Crate yazılımını hem de Corsair iCUE yazılımını kurdum. RGB’leri senkronize etmeye çalışırken sistem aniden mavi ekran verdi. yeniden başlattım, anakart DRAM LED’i yaktı ve açılmadı. Tek tek denedim, RAM’in biri normal çalışırken diıeri hangi slota takarsam takayım sistemi açtırmıyor! BIOS’a bile giremiyorum o RAM takılıyken. Iık program? RAM’i yakm?? olabilir miı

? Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? Kayseri (Melikgazi)
    #58962 Yanıtla
    Bilal1903
    Katılımcı

Hocam serdar ve Onur, donanım dünyasının en sinsi ve acımasız yazılımsal cinayetine şahit olmuşsunuz! CİNAYETİN SEBEBİ: SMBUS ÇAKIŞMASI!

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Anakart üzerindeki RAM yuvalarında ‘SMBus’ adında tek bir paylaşımlı veri hattı vardır.

Bu tek hat üzerinden iki farklı şey kontrol edilir: RAM’in üzerindeki RGB LED ışıklarının kontrolcüsü. RAM’in tüm kimliğini, frekanslarını, zamanlamalarını saklayan ‘SPD EEPROM’ hafıza çipi!

Serdar senin yaptığın gibi iki farklı RGB kontrol yazılımı (Armoury Crate, iCUE, Mystic Light veya RGB Fusion) aynı anda SMBus hattına erişip veri yazmaya çalıştığında ‘Veri Yolu Çakışması’ (Bus Collision) yaşanır! LED kontrolcüsüne giden RGB komutu yanlışlıkla arkadaki SPD çipinin bellek adresine yazılır!

SPD EEPROM’unun içindeki JEDEC boot tablosu bozulur (Corruption). Sistem açılırken anakart RAM’in ne olduğunu, kaç voltla çalışacağını okuyamaz ve POST aşamasında kilitlenir (RAM Brick olur)!

ALTIN KURALLAR VE ÇÖZÜMLER: BIOS’TA SPD WRITE AYARI: Eğer anakartınızda ‘SPD Write’ veya ‘SPD Write Disable’ ayarı varsa, bu ayar kesinlikle ‘DISABLE / PROTECTED’ (Korumalı) olmalıdır! Sadece Thaiphoon Burner ile çip okuyacağınız zaman geçici açıp sonra hemen kapatmalısınız.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 04:35’te (GPU stress test with ASRock boards) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=dlYxmRcdLVw&t=275s

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    #58967 Yanıtla
    Kadir16
    Katılımcı

@lordvader_34 yazdı:
    “rgb program? yüzünden ram bozulur mu”

Hocam çok saı olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    ? "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ? Konya (Selçuklu)
    #58977 Yanıtla
    LordVader_34
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için çok teıekkürler, tavsiyenizle mavi ekran döngüsünden kurtuldum. Elinize sağlık.

? Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? Kayseri (Melikgazi)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: rgb program? yüzünden ram bozulur mu konusundaki #58962 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini