ryzen 7000 ddr5 boot süresini kısaltma

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59118 Yanıtla
    ptm7950_pad_34
    Katılımcı

arkadaşlar ryzen 7600 ve b650 sistem topladım. pc güç tuşuna basınca anakartta turuncu ram ışığı yanıyor ve tam 50 saniye sonra ekrana görüntü geliyor çok geç açılıyor. nette ‘biostan memory context restore (mcr) ayarını enabled yapın 10 saniyede açılır’ dediler. açtım gerçekten 10 saniyede açıldı ama bu sefer windows logosunda veya masaüstüne geldikten 1 dk sonra küt diye mavi ekran veriyor sistem kilitleniyor. mcr açınca niye çöküyor

? Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? ?stanbul (Beylikdüzü)
    #59127 Yanıtla
    Ekran Kartsiz44
    Katılımcı

@ptm7950_pad_34 yazdı:
    “ryzen 7000 ddr5 boot süresini kısaltma”

Hocam aM5 (Ryzen 7000/ platformunun o meşhur ‘DDR5 Eğitim Baş Ağrısına’ denk gelmişsin kardeşim! Çökmenin arkasındaki teknik sebebi ve 30 saniyelik kesin çözümünü anlatalım: Neden O Kadar Geç Açılıyorduı

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. (Memory Training):.

DDR5 bellekler çok yüksek frekansta (6000 MT/s) çalışır ve sinyal toleransları pikosaniyeler düzeyindedir. Sistem her açıldığında anakart, RAM çipleriyle iletişim kurarak sinyal bacaklarını tek kalibre eder (Memory Training).

O anakarttaki sarı/turuncu ışık bu yüzden 40-50 saniye yanar. MCR Açınca Neden Mavi Ekran Aldını

(O Meşhur Tuzak):. Memory Context Restore (MCR): “Dünkü yaptığın kalibrasyon verilerini kaydet, her açılışta sıfırdan test yapma, o veriyi yükle hemen açıl” demektir.

BÜYÜK HATA: MCR’yi tek başına açtığında; BIOS’taki Power Down Enable ayarı kapalı (Auto/Disabled) kalırsa, bellek kontrolcüsü ile RAM arasındaki CKE (Clock Enable) güç tasarrufu hatları senkronizasyonunu kaybeder!. RAM’ler kayıtlı zamanlamaları okurken mikro saat kayması yaşar ve Windows tam açılırken bellek adresi şaşırıp PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA veya CRITICAL_PROCESS_DIED mavi ekranı fırlatır!

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 Sakarya (Serdivan)
    #59129 Yanıtla
    Fps Fakiri
    Katılımcı

Hocam ben de Aynı tuzaıa düıtüm, MCR açtım açılış hızlandı ama günde 3 kere mavi ekran yiyordum RAM bozuk sanıp iade edecektim. Meıer ‘Power Down Enable’ı da açmak gerekiyormuı.

?kisini birden Enabled yaptım, 8 aydır sistem 10 saniyede açılıyor sıfır hata sıfır çökme. ?kisi ikiz kardeıtir tek baına açmayın.

? Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    ? "Lehim erir, devre susmaz."
    ? Kayseri (Kocasinan)
    #59145 Yanıtla
    ptm7950_pad_34
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

? Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? ?stanbul (Beylikdüzü)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: ryzen 7000 ddr5 boot süresini kısaltma konusundaki #59129 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini