Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Kulaklık, Mikrofon & Ses Sistemleri › samsung magician over provisioning ayarı yüzde 10
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 2 gün 5 saat önce
Yusuf A. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Outlaw_7KatılımcıSunucularda kullanılan kurumsal Enterprise SSD’lerin neden %28 hatta %50 oranında fabrika çıkılı gizli Over-Provisioning alanı vardırı Write Amplification Factor (WAF) katsayısını nasıl düıürürı
? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."? Antalya (Konyaalt?)
EgeBKatılımcıHocam selim ve Caner kardeşim selamlar. SSD teknolojisinin en hayati ‘arka plan hijyen’ mekanizmasına değinmişsiniz.
Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. O 93 GB alanı feda etmek başta sana acı gelebilir; ama karşılığında ne aldığını anlattığımda o alanı seve kilitlersin!
Sistemin çalışma prensibi şudur: SSD’nin En Büyük Çaresizliği: ‘Yazmadan Önce Silmek’ Zorunluluğu: Mekanik diskler eski verinin üstüne doğrudan yazabilirken, SSD’deki NAND flaş hücreleri eski verinin üstüne doğrudan yazamaz!. Yeni bir şey yazabilmek için önce koca bir bloğu tamamen silmek (Block Erase) zorundadır.
Eğer diskin %95 dolduysa ve kontrolcünün elinde boş alan kalmadıysa; kontrolcü 1 KB’lık minik bir veri yazabilmek için koca blokları okur, RAM’e taşır, bloğu siler ve tekrar yazar!. Bu duruma Write Amplification (Yazma Büyütmesi / WAF) denir.
Sen diske 10 GB dosya yazarsın ama kontrolcü içeride debelenirken hücrelere tam 30-40 GB yazmış olur; hücreler erkenden yıpranır ve yazma hızı 100 MB/s’ye çakılır! Over-Provisioning (OP) Ne Yaparı
(Kontrolcünün Nefes Odası!): Sen diskin %10’luk alanını (örneğin 90 GB) ‘Biçimlendirilmemiş / Ayrılmamış Alan’ (Unallocated Space) olarak bıraktığında:.
[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
(Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB💬 "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."📍 Trabzon (Ortahisar)
Ismail20KatılımcıHocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD? "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varm?? dedim."? Ankara (Etimesgut)
Outlaw_7KatılımcıDediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.
Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.
? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."? Antalya (Konyaalt?)
Doruk02Katılımcı@outlaw_7 yazdı:
“samsung magician over provisioning ayarı yüzde 10”Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
? Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB? "FPS yerlerdeyse hayat zor."? Bursa (Osmangazi)
Yusuf A.KatılımcıSonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.
? Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition? "LGA 775 tırnaını kesenler burada m??"? Tekirdaı (Süleymanpaıa) -
YazarYazılar