sas vs sata farkı 12 gbps full duplex

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › sas vs sata farkı 12 gbps full duplex

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58987 Yanıtla
    LordVader
    Katılımcı

hocam internette çok ucuza kurumsal 8 TB sunucu diski buldum aldım üzerinde ‘SAS 12Gb/s’ yazıyor. Eve geldim diskin arkasındaki soket SATA kabloma benzemiyor, veri yeriyle güç yerinin arası kapalı birleıik duruyor kablo girmiyor! ?nternetten ‘SAS to SATA dönüıtürücü kablo’ aldım taktım ama bilgisayar diski hiç görmüyor neden çalımıyorı

? Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    ? "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    ? Eskiıehir (Tepebaş?)
    #58990 Yanıtla
    Ekran Kartsiz
    Katılımcı

Kardeşim ikinci el sitelerinde ‘Ucuza devasa kurumsal disk buldum’ diye sevinen binlerce kullanıcının düştüğü o meşhur ‘SAS Tuzağı’na yakalanmışsın! Olayın teknik ve fiziksel gerçekliğini iyi dinle: SAS (Serial Attached SCSI) ile SATA (Serial ATA) dışarıdan birbirine benzese de iki tamamen AYRI DÜNYADIR: Fiziksel Fark (SFF-8482 Soketi): SATA disklerde veri yuvası ile güç yuvasının arasında 5 milimetrelik bir boşluk vardır.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. SAS disklerde ise o aralık tamamen plastikle köprülenmiştir (dolu bir parçadır)!

Üretici o köprüyü bilerek oraya koymuştur ki kimse bu diski normal masaüstü anakartın SATA portuna takamasın! Protokol ve Beyin Farkı: SATA diski bir kamyon gibi düşün, tek şeritli yolda gider; ya okuma yapar ya yazma yapar (Half-Duplex / Yarı Çift Yönlü).

SAS ise tam çift yönlüdür (Full-Duplex); aynı nanosaniyede hem 12 Gbps okur hem 12 Gbps yazar! Üstelik SATA gibi AHCI komutlarıyla değil, kurumsal SCSI komut diliyle konuşur!

NORMAL ANAKARTTA NEDEN ÇALIŞMAZı Normal masaüstü anakartların yonga setinde SAS kontrolcüsü YOKTUR!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 02:53’te (Bilgiye bakma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=N29sI-XOgTA&t=173s

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    💬 "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    #58993 Yanıtla
    Stok Fanci13
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Manisa (Yunusemre)
    #59001 Yanıtla
    LordVader
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

? Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    ? "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    ? Eskiıehir (Tepebaş?)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: sas vs sata farkı 12 gbps full duplex konusundaki #59001 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini