Sata 5 ve sata 6 neden çalışmıyor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61929 Yanıtla
    User Avatarsleeper_pc
    Katılımcı

anakartımda 6 tane sata portu var ama m2 ssd takınca sata 5 ve 6 portuna taktığım hiçbir disk çalışmıyor neden böyle olur

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #61933 Yanıtla
    User Avatarx58_king
    Katılımcı

Hocam harddiskin sapasağlam usta, telaşlanma! Bu anakart yonga setinin (Chipset) fiziksel sınırıdır ve adına Hat Paylaşımı (Lane Sharing / Multiplexing) denir.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Orta segment yonga setlerinde (B450, B550, H610 vb.) sınırlı sayıda PCIe/SATA veri yolu hattı vardır.

Üretici tasarruf yapmak için anakartın PCB’sine bir elektronik anahtar (switch IC) koyar ve der ki: ‘Eğer kullanıcı M.2_2 yuvasına SSD takarsa, o hatta giden veri yollarını beslemek için SATA 5 ve SATA 6 portlarının elektriğini ve verisini otomatik olarak KES!’ Sen M.2’yi taktığın an SATA 5 ve 6 numaralı portlar taş devrine döner, o portlara takılı olan HDD veya SSD’ler Windows’tan anında buharlaşır! Çözüm Çocuk Oyuncağı: Kasayı aç, o kaybolan harddiskinin SATA kablosunu anakartın üzerindeki SATA 1, SATA 2, SATA 3 veya SATA 4 portlarından birine tak!

Sistemi açtığın an harddiskin içindeki tüm dosyalarla birlikte anında geri gelecektir.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
    (Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 İzmir (Buca)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
    #61937 Yanıtla
    User AvatarEgeB
    Katılımcı

Hocam ben harddisk bozuldu diye yenisini sipariş vermiştim. Meğer M.2 takınca SATA portu kapanıyormuş.

Kabloyu SATA 1’e taktım tık diye geri geldi, siparişi son anda iptal ettim.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    #61944 Yanıtla
    User Avatarsleeper_pc
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Sata 5 ve sata 6 neden çalışmıyor konusundaki #61937 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini