Secure erase ssd ye zarar verir mi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61381 Yanıtla
    User AvatarPatates Pc
    Katılımcı

ikinci el ssd aldım içindeki eski verilerin tamamen silinmesi ve hızlanması için secure erase mi yapmalıyım nasıl yapılır

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #61385 Yanıtla
    User AvatarHüseyin Kara
    Katılımcı

@patates_pc yazdı:
    “Secure erase ssd ye zarar verir mi”

Hocam normal Windows formatı ile Secure Erase arasındaki farkı bilmeyen SSD’sinin ömrünü çürütür usta! Windows’tan ‘Hızlı Biçimlendir’ dediğinde diskteki dosyalar silinmez, sadece dosya tablosundaki indeksler silinir; NAND flash hücrelerinin içi hala elektrik yüküyle (eski veri kalıntılarıyla) doludur!

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Yeni bir şey yazarken kontrolcü önce o hücreyi okumak, silmek ve tekrar yazmak zorunda kalır (Read-Modify-Write gecikmesi).

Bu yüzden 2 yıl sonra SSD’nin yazma hızı yarıya iner. Secure Erase (Güvenli Silme / NVMe Sanitize) Nedir?

Anakart BIOS’undan veya üretici yazılımından (Samsung Magician, Kingston SSD Manager) bu komutu verdiğinde, SSD kontrolcüsü diskin BÜTÜN NAND bloklarına saniyenin binde birinde toplu bir yüksek voltaj darbesi (Block Erase Voltage) gönderir! Bütün hücrelerdeki elektronlar anında tünelden boşaltılır; diskin içi fabrikadan bandından çıktığı saniyedeki gibi tertemiz, bomboş bir ‘1’ler matrisine döner.

1 saniyede tamamlanır, SSD’nin TBW ömründen neredeyse hiçbir şey eksiltmez ve hız testi yaptığında okuma-yazma hızlarının ilk günkü 7000 MB/s seviyesine roket gibi geri döndüğünü görürsün. Nasıl Yapılır?

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:21’te (The process of secure erasing an SSD, including the use of a) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #61393 Yanıtla
    User AvatarLappedIHS Polat
    Katılımcı

Hocam 3 yıllık SSD’m 800 MB yazmaya kadar düşmüştü, oyunlarda takılma yapıyordu. BIOS’tan ASUS Secure Erase çektim, 5 saniye sürdü.

Windows’u sıfırdan kurdum CrystalDiskMark açtım, 3500 MB fabrika hızına geri fırladı. SSD gençleşti resmen.

💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    #61399 Yanıtla
    User AvatarPatates Pc
    Katılımcı

Önerdiğiniz SMART testini ve firmware güncellemesini yaptım hocam, takılma sorunu tamamen çözüldü. Yardımlarınız için sağ olun.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Secure erase ssd ye zarar verir mi konusundaki #61393 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini