single rail vs multi rail psu farkı nedir hangisi güvenli

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › single rail vs multi rail psu farkı nedir hangisi güvenli

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60086 Yanıtla
    Koray M.
    Katılımcı

Selamlar, üst seviye bir 1000W Platinum güç kaynağım var. Kasaya yeni aldığım RTX 4090 ekran kartını taktım. Normalde sistem yük altındayken toplam 650-700W çekiyor, yani 1000W güç kaynağının kapasitesinin çok altında. Ancak oyuna girdiğim anda, özellikle patlama veya ani geçiş sahnelerinde güç kaynağının içinden ‘tık’ diye bir röle sesi geliyor ve bilgisayar anında kapanıyor! Güç kaynağının arkasındaki yazılım kontrolünde ’12V Rail Mode: Multi-Rail’ seçili olduğunu gördüm. Bu ayarı ‘Single-Rail’ moduna aldığım anda aynı oyunda saatlerce sıfır kapanmayla taş gibi çalışmaya başladı! İkisi de 1000W iken Multi-Rail modunda sistem neden kapandıı Single Rail ile Multi Rail arasındaki elektriksel fark nedirı

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    #60158 Yanıtla
    Tarik26
    Katılımcı

@koray_m yazdı:
    “single rail vs multi rail psu farkı nedir hangisi güvenli”

Hocam kral dosyamızda güç kaynağı dünyasının en büyük felsefi ve elektriksel ayrımını tam kalbinden yakalamışsın! Olayın özü şudur: Single Rail (Tek Hat) 12V: Güç kaynağının tüm +12V gücü tek bir devasa depoda toplanır.

Igor’s Lab ve Gamers Nexus’un osiloskop laboratuvar testlerinde belgelendiği üzere, modern GPU’lar milisaniyelik agresif transient spike (tepe akımı) çeker, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. 1000W’lık bir Single Rail PSU’da tek bir hat tam 83 Amper elektrik verebilir!

Aşırı Akım Koruması (OCP) ancak sistem tek bir hattan 90-100 Amperi aştığında devreye girer. RTX 4090 gibi canavarlar anlık olarak mikrosaniyede 60-70 Amper çekse bile tek hat bunu bana mısın demeden karşılar, sistem asla kapanmaz.

Dezavantajı: Eğer ekran kartında veya kabloda bir kısa devre olursa, o 83 Amperlik devasa güç eriyene kadar akmaya devam edebilir (kablo yanma riski daha yüksektir). Multi Rail (Çoklu Hat) 12V: Üretici yangın güvenliği için o 83 Amperlik gücü 3 veya 4 ayrı sanal raya böler (örn: 12V1, 12V2, 12V3; her birinin OCP sınırı 35-40 Amper ile kilitlenir).

Eğer bir kablo şasiye değerse 40 Amperi geçtiği anda PSU tık diye kapanır ve yangını önler. ÇOK GÜVENLİDİR.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Adana (Çukurova)
    #60163 Yanıtla
    KayraS
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 Mersin (Mezitli)
    #60168 Yanıtla
    Koray M.
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    #60182 Yanıtla
    direct_die_tr
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    💬 "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    📍 Sakarya (Serdivan)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: single rail vs multi rail psu farkı nedir hangisi güvenli konusundaki #60163 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini