Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Sıvı metal termal macun ile standart macun farkı anakartı yakar mı
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 9 saat 34 dakika önce
Juggernaut_35 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Morpheus_35Katılımcıreddit r/intel’de thermalright contact frame takıp sıcaklığı 8 derece düşürenler var, montajı anakart pinlerine zarar verir mi, ilk defa kule tipi soğutucu takıyordum macun şırıngasından ayarı kaçırdım arctic mx-4 ün neredeyse yarısını ryzen 5600 ün üstüne sıktım. soğutucu bloğu üstüne oturtup vidaları sıkınca kenarlardan yeşil devre kartına doğru taştı hatta anakarttaki küçük gümüş parçaların üstüne bulaştı. sistemi açmaya korkuyorum kısa devre yapıp işlemciyi yakar mıyım acil taktik verin
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."📍 Ankara (Keçiören)
Ercan03KatılımcıHocam Korkmana hiç gerek yok, derin bir nefes al. Durumu iki kritik faktöre göre netleştirelim: Macunun Türü (Dielektrik / Yalıtkanlık): Kullandığın Arctic MX-4, Noctua NT-H1, Thermal Grizzly Kryonaut, Cooler Master MasterGel gibi piyasadaki standart gri/beyaz macunların %99’u karbon, seramik veya silikon bazlıdır ve elektriksel olarak kesinlikle iletken DEĞİLDİR (Non-capacitive / Non-electrically conductive).
der8auer rehberinde altı çizildiği gibi montaj yaparken vidaları çapraz sırayla ve tatlı sert torkla sıkmak pin hasarını önlemek için şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Yani bu macunlar anakartın SMD kapasitörlerine, devre yollarına veya işlemci kenarlarına bulaşsa bile ASLA KISA DEVRE YAPMAZ, anakartı veya işlemciyi yakamaz.
Sıcaklık Artar mı Efsanesi: ‘Çok sürersen ısı transferi bozulur’ düşüncesi modern montaj mekanizmalarında tamamen çürütülmüştür. Soğutucunun yaylı montaj vidalarını çaprazlama eşit sıktığında oluşan yüzey baskısı (Mounting Pressure), aradaki fazla macunun tamamını kenarlara doğru ezer ve IHS (ısı dağıtıcı metal kapak) ile soğutucu tabanı arasında mikron seviyesinde en ince film tabakası kalır.
Sıcaklıkta 0. 1 derece bile fark yaratmaz.
Asıl Tehlike (Sıvı Metal): Eğer kullandığın şey macun değil de Sıvı Metal (Liquid Metal.
[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
(Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
KuzeyKatılımcı@morpheus_35 yazdı:
“Sıvı metal termal macun ile standart macun farkı anakartı yakar mı”aynı panik bende de oldu ilk sistemimi toplarken noctua macunu boca etmiştim soğutucuyu bi sıktım yanlardan şelale gibi aktı am4 soketinin tırnaklarına kadar girdi ağlayacaktım anakart çöp oldu diye. foruma yazdım ustalar sakin ol o macun elektrik iletmez dedi.
sistemi açtım 3 yıldır banamısın demeden çalışıyor. tek sıkıntı sökerken biraz pislik çıkarıyor o kadar kafana takma.
💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."📍 Antalya (Konyaaltı)
Morpheus_35KatılımcıDediğiniz adımları az önce denedim hocam. Macunu yenileyip bloğu dengeli sıktım, boşta ve yükteki değerler fabrika ayarlarına geldi. Yardımlarınız için sağ olun.
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."📍 Ankara (Keçiören)
Juggernaut_35Katılımcı@morpheus_35 yazdı:
“Sıvı metal termal macun ile standart macun farkı anakartı yakar mı”Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.
💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB💬 "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."📍 Çanakkale (Merkez) -
YazarYazılar