Sıvı soğutma basınç tahliye vanası nedir gerekli mi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Sıvı soğutma basınç tahliye vanası nedir gerekli mi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60683 Yanıtla
    dual_bios_switch_tr
    Katılımcı

Beyler Corsair hazır sıvı soğutmam var. Su ısınınca içinde basınç birikip hortumları patlatır mı bunlarda tahliye deliği yok nereden hava atıyor?

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Konum: Kocaeli (Gebze)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    ”
    📍 Kocaeli (Gebze)
    [/imza]

#60694 Yanıtla
    Phantom__tr
    Katılımcı

Hocam tolga kesinlikle o kör tapayı değil, BASINÇ TAHLİYE VALFİNİ takacaksın! O parçanın maliyeti 150-200 TL’dir ama 100 bin liralık sistemini su basmasından kurtarır!

Radyatörün üst haznesi mutlaka pompa bloğundan daha yukarıda kalmalıdır; aksi halde pompa çarkı hava emip vızıldamaya başlar ve ömrü kısalır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. FİZİK KANUNU VE SEBEBİ: Kapalı bir su döngüsünde suyun kendisi az genleşir ama suyun üstünde kalan o küçük hava boşluğu (Air Pocket) sıcaklıkla muazzam genleşir (İdeal Gaz Yasası: PV = nRT).

Oyun oynarken döngüdeki sıvı sıcaklığı 25°C’den 45-50°C’ye fırlar. Rezervuarın içindeki hava genleşir ve kapalı döngünün iç basıncı hızla yükselir.

Eğer sisteminde tahliye valfi yoksa: O yüksek basınç döngünün en zayıf noktasını arar! Sert borulu sistemlerde en zayıf nokta rakorların (fitting) içindeki silikon O-Ring contalardır.

Basınç boruyu dışarı doğru iter ve ‘PUP!’ diye boru yerinden fırlar! Rezervuardaki 500 ml iletken boyalı soğutma sıvısı şelale gibi RTX 4090’ın arka plakasına ve anakartın PCIe slotuna boşalır, anında yangın ve kısa devre çıkar!

Basınç tahliye valfi ise içinde minik kalibreli bir yay veya teflon membran barındırır.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Konum: Sakarya (Serdivan)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    ”
    📍 Sakarya (Serdivan)
    [/imza]

#60700 Yanıtla

@dual_bios_switch_tr yazdı:
    “Sıvı soğutma basınç tahliye vanası nedir gerekli mi”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Konum: Gaziantep (Şahinbey)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ”
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    [/imza]

#60708 Yanıtla
    dual_bios_switch_tr
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💬 "[imza]
    📍 Konum: Kocaeli (Gebze)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    ”
    📍 Kocaeli (Gebze)
    [/imza]

#60717 Yanıtla
    Emre1905
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 Konum: Antalya (Konyaaltı)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    ”
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    [/imza]

#60726 Yanıtla
    Yunus26
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 Konum: Eskişehir (Odunpazarı)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
    ”
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    [/imza]

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Sıvı soğutma basınç tahliye vanası nedir gerekli mi konusundaki #60700 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini