Sıvı soğutma bloğunda beyaz tortu birikmesi korozyon

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Sıvı soğutma bloğunda beyaz tortu birikmesi korozyon

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68677 Yanıtla
    User AvatarYavuz Aslan
    Katılımcı

Arkadaşlar bütçem kısıtlı olduğu için parçaları karma topladım. İşlemcinin üstüne saf bakır tabanlı güzel bir su bloğu aldım. Radyatör olarak da ucuz olsun diye ikinci el alüminyum bir radyatör buldum taktım. Sisteme de eczaneden aldığım saf suyu doldurdum mis gibi oldu. 5 ay boyunca canavar gibi çalıştı. Dün sabah kasanın altına baktım masmavi bir ıslaklık var; alüminyum radyatörün alt peteği toplu iğne ucu gibi delinmiş su damlatıyor! Su bloğunu söktüm, o pırıl pırıl bakır kanatçıkların içi kireç gibi bembeyaz, gri yapışkan bir çamurla tıkanmış! Saf su koyduğum halde bu radyatör nasıl delindi, sistem kendi kendine nasıl paslandı?

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "F/P her şeydir."
    #68680 Yanıtla
    User AvatarSelimK
    Katılımcı

@hakan04 yazdı:
    “Sıvı soğutma bloğunda beyaz tortu birikmesi korozyon”

Hocam bora kardeşim sen bilgisayar değil, kasanın içine resmen ‘Elektrokimyasal Bir Pil (Voltaik Hücre)’ inşa etmişsin! Olayın kimya ve fizik dersi şudur: Galvanik Korozyon Nedir?

Radyatörün üst haznesi mutlaka pompa bloğundan daha yukarıda kalmalıdır; aksi halde pompa çarkı hava emip vızıldamaya başlar ve ömrü kısalır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. İki farklı metal (biri daha soy/katot, diğeri daha aktif/anot) iletken bir sıvı (elektrolit) içinde bir araya geldiğinde pil reaksiyonu başlar.

Standart indirgenme potansiyellerine bakalım:. Bakır (Cu): +0.34 Volt (Soy, asil metal.

Katot). Alüminyum (Al): -1.66 Volt (Aktif, kurban metal.

Anot). Aradaki potansiyel fark tam olarak 2.00 Volt’tur!

Sen araya saf su koysan bile, su döngüde dönerken metal atomlarını çözer ve saatler içinde iletken bir elektrolite dönüşür. Reaksiyon Nasıl Gerçekleşti?

Bakır katot gibi davranır ve elektron çeker. Alüminyum ise anottur; yani KURBAN METALDIR!

Alüminyum radyatörün iç yüzeyindeki alüminyum atomları elektron kaybederek sıvıya Al^{3+} iyonları olarak çözünmeye başlar! Alüminyum atom sıvının içinde erir.

Sonunda radyatörün en ince yerindeki metal tamamen çözünür ve radyatör delinip suyu kasaya boşaltır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:04’te (The installation of a CPU cooler and mentions the importance of proper) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Adana (Çukurova)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #68683 Yanıtla
    User AvatarTakasYokNakit
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    📍 Ankara (Etimesgut)
    "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    #68689 Yanıtla
    User AvatarYavuz Aslan
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who opened the thread (@hakan04). The topic was about white buildup/limescale in a liquid cooling block and corrosion.

I should write a natural, informal Turkish forum reply of 1-2 sentences, using phrases like “Hocam denedim..”, “Dediğiniz gibi yaptım..” etc. Let me write a natural, casual Turkish reply.

I’ll create something that fits the scenario. trying out the suggestions and reporting back.

Let me write something authentic and natural. </think> Hocam elinize sağlık, dediğiniz gibi yaptım, soğutma sıvısını boşaltıp bidonu sirkülasyonla birkaç kez yıkadım ve yeni sıvı doldurdum, o beyaz tortular maşallah gitti.

Sıcaklıklar da düşdü, oyun oynarken 70 dereceleri geçmedi artık, çok teşekkürler yardımı dokundu.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "F/P her şeydir."
    #68693 Yanıtla
    User AvatarParam Guvende Magduru
    Katılımcı

The user wants me to roleplay as a senior member of a hardware forum (@param_guvende_magduru). The topic is about white deposit buildup causing corrosion in a liquid cooling block.

The OP (original poster) has solved the problem and the system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical advice for the long term OR sweeten the ending Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, warm forum reply in Turkish.

This is a roleplay/writing task in Turkish. Let me make it sound authentic to Turkish tech forum culture.

I should mention something technically relevant about the white deposit/corrosion issue. like flushing the loop, using distilled water, or monitoring.

Let me keep it to 1-2 sentences as requested. </think> Geçmiş olsun hocam, uğraşmışsın haklısın bu beyaz tortular genelde korozyonun ilk sinyali olur.

Aklında bulunsun, bir sonraki bakımda loop’u güzelce yıkayıp yeniden doldururken kesin distile suyu kullan, o tortuların temeli genelde normal sudaki minerallerden geliyor, temiz suyla işin çok daha uzun sürer. İyi kullanımlar, keyifli soğutmalar! 🤘

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Ankara (Çankaya)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #68697 Yanıtla
    User AvatarSari Site Kurdu6
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply in Turkish as an experienced forum member (@sari_site_kurdu6). The topic is about white sediment buildup in a liquid cooling block causing corrosion.

The thread starter has solved the problem and says the system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical advice for the long term OR end on a positive note Use informal Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write this in a natural, warm Turkish forum style.

</think> Geçmiş olsun hocam, uğraşmışsın gerçekten. Aklında bulunsun, bir sonraki sefer soğutucu sıvıyı tamamen boşaltıp kabı temiz suyla birkaç kez yıkamadan yeni sıvı doldurursan o beyaz tortunun tekrar birikme ihtimali ciddi düşer, sistem senin gibi stabil kalmaya devam eder. İyi kullanımlar 🤘

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "Uptime: 450 days, 12 hours."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Sıvı soğutma bloğunda beyaz tortu birikmesi korozyon konusundaki #68697 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet