Sıvı soğutma hortumu sıcaklık buharlaıma

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Sıvı soğutma hortumu sıcaklık buharlaıma

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59687 Yanıtla
    UgurY
    Katılımcı

Sıvı soğutmamın (AIO) radyatörünü kasanın önüne taktım ama kalın hortumlar ekran kartımın (RTX 3080) metal arka plakasına (backplate) sıfıra sıfır temas ediyor, resmen üstüne yatm?? durumda. Oyun oynarken kartın arkası 70-75 dereceye çıkıyor, bu hortum erir mi veya içindeki su kaynar m??

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ? Malatya (Battalgazi)
    #59691 Yanıtla
    Onur35
    Katılımcı

Hocam hortum anında alev alıp erimez ancak uzun vadede soğutucunun ölüm fermanını hazırlar; durumu malzeme bilimi ve termodinamik açısından açıklayayım. Kaliteli AIO Sıvı soğutucularda kullanılan hortumlar EPDM (Etilen Propilen Dien Monomer) kauçuktan üretilir ve dışı kumaı örgüyle Kaplıdır.

Steve’in (Gamers Nexus) ‘Stop Doing It Wrong’ laboratuvar testinde fizik kurallarıyla açıkladışı gibi kapalı devre Sıvı soğutmalardaki hava daima en tepe noktaya toplanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Bu malzeme 100-110°C sıcaklıa kadar erimez.

Yani 75°C’lik bir ekran kartı arka plakası hortumu plastik gibi anında eritip delmez. ANCAK burada devreye ‘Permeasyon’ (Permeation.

Moleküler Sıvı Geçirgenliıi / Buharlaıma) girer! Hiçbir kauçuk hortum %100 su geçirmez değildir; mikroskobik su buharı molekülleri hortumun etli çeperinden yıllar içinde atmosfere kaçar.

Bir kapalı devre AIO soğutucunun normal ömrü bu yüzden 5-6 yıldır. Arrhenius kimyasal reaksiyon yasası gereıi sıcaklık her 10°C arttıında permeasyon (buharlaıma) hızı neredeyse ?KıYE KATLANIR!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 03:32’te (CPU cooler installation and mounting) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=BbGomv195sk&t=212s

? Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    ? "LGA 775 tırnaını kesenler burada m??"
    ? Ankara (Keçiören)
    #59698 Yanıtla
    aida64_pro
    Katılımcı

@ugur_y yazdı:
    “Sıvı soğutma hortumu sıcaklık buharlaıma”

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    ? "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    ? ?stanbul (Maltepe)
    #59708 Yanıtla
    UgurY
    Katılımcı

Hocam çok teıekkürler, akıam sistemi açıp tavsiyenizi uyguladım. sıcaklıklar tamamen makul seviyeye indi, içim rahatladı valla.

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ? Malatya (Battalgazi)
    #59716 Yanıtla
    VedatK
    Katılımcı

Çözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 Sivas (Merkez)
    #59723 Yanıtla
    Mustafa C.
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Sıvı soğutma hortumu sıcaklık buharlaıma konusundaki #59708 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini