Sıvı soğutma pompası dc modunda çalıştırılır mı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Sıvı soğutma pompası dc modunda çalıştırılır mı

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68259 Yanıtla
    User AvatarValkyrie
    Katılımcı

Sıvı soğutma pompamdan (AIO) hafif bir vınlama sesi geliyordu, BIOS’a girip AIO_PUMP başlığını DC moduna aldım ve voltajı %50’ye çektim ses kesildi. Ama 1 ay sonra pompadan kahve değirmeni gibi tıkırtı ve sürtünme sesi gelmeye başladı ve işlemci boştayken 85 dereceye fırladı. Pompa neden bozuldu?

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #68264 Yanıtla
    User AvatarBurak M.
    Katılımcı

Hocam aIO sıvı soğutma kullanıcılarının sessizlik uğruna yaptığı en ölümcül hatalardan biridir bu! Kasa fanları ile sıvı soğutma pompaları tamamen farklı elektriksel ve mekanik prensiplerle çalışır.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kasa fanlarını DC voltajla (örneğin 12V yerine 7V veya 5V vererek) yavaşlatabilirsiniz çünkü havada dönen basit bir rotordur.

Ancak AIO sıvı soğutma pompaları (Asetek, CoolIT vb.) ‘Hidrodinamik Seramik Yataklı’ (Ceramic Shaft / Fluid Bearing) minyatür santrifüj motorlardır. Bu motorların yatağında mekanik bilye yoktur; çark (impeller) sadece dönen suyun yarattığı hidrodinamik su yastığı (fluid film) üzerinde serbestçe süzülür!

Bu su yastığının oluşabilmesi ve çarkın yatağa sürtünmeden dönebilmesi için pompanın kesintisiz tam 12 Volt gerilime ve belirli bir minimum merkezkaç devrine (genellikle en az 2200-2800 RPM) ihtiyacı vardır. Sen BIOS’tan DC moda alıp voltajı 6-7 Volta düşürdüğünde; Motorun torku çöker, çark sudaki sürtünme direncini yenemez ve yalpalamaya başlar.

Seramik mil su yastığını kaybederek yatak yuvasına fiziksel olarak sürtünür (kuru sürtünme / dry rubbing); seramik yüzey aşınır, ufalanır ve o kahve değirmeni tıkırtısı başlar!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:15’te (Sıvı soğutma pompasını açıp çalıştırır) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #68269 Yanıtla
    User AvatarSelim Özkan
    Katılımcı

@valkyrie yazdı:
    “Sıvı soğutma pompası dc modunda çalıştırılır mı”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Ankara (Çankaya)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #68272 Yanıtla
    User AvatarValkyrie
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #68290 Yanıtla
    User AvatarKraken_06
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Sıvı soğutma pompası dc modunda çalıştırılır mı konusundaki #68269 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet