Sıvı soğutma radyatör petekleri ezildi yamuldu, radyatör kanatçık

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Sıvı soğutma radyatör petekleri ezildi yamuldu, radyatör kanatçık

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58189 Yanıtla
    Emre58
    Katılımcı

Selamlar, yeni aldışım 360mm Sıvı soğutmanın fanlarını vidalarken tornavida elimden kaydı ve radyatörün o akordeon gibi incecik alüminyum yapraklarına (kanatçıklarına) sertçe çarptı! Yaklaık 2 santimetrelik bir alandaki yapraklar ezildi, birbirine yapıtı ve delikler tamamen kapandı. Elim ayaım titriyor, sıfır soğutucu delindi miı Su sızdırıp kasayı yakar m?? soğutma performansı çok düıer mi, o ezilen petekler nasıl düzeltilirı

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? ?stanbul (Beylikdüzü)
    #58192 Yanıtla
    Vanguard_7
    Katılımcı

@emre58 yazdı:
    “Sıvı soğutma radyatör petekleri ezildi yamuldu, radyatör kanatçık”

Dostum hemen derin bir nefes al ve rahatla: RADYATÖRÜN kesinlikle DELİNMEDİ, SU SIZDIRMAZ VE SOĞUTUCUN ÇÖP OLMADI! Neden korkmaman gerektiğini ve o ezilen yerleri 2 dakikada nasıl düzelteceğini anlatalım: Radyatörün Anatomisi (Su Nereden Geçer?): Bir radyatörde su, o zikzak şeklindeki incecik alüminyum yaprakların içinden GEÇMEZ!

Steve’in (Gamers Nexus) ‘Stop Doing It Wrong’ laboratuvar testinde fizik kurallarıyla açıkladığı gibi kapalı devre sıvı soğutmalardaki hava daima en tepe noktaya toplanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Su, o yaprakların arasından boylu boyunca uzanan kalın, yassı, sert dikey boruların (Tubes) içinden geçer!

O ezdiğin zikzak dalgalı yapraklar (Fins) ise sadece borulardaki ısıyı havaya yaymak için oraya lehimlenmiş incecik alüminyum folyo şeritleridir! O şeritlerin içinde su yoktur, yani delinip su kaçırması FİZİKSEL OLARAK İMKANSIZDIR!

(Tabii eğer tornavidayı o kalın ana boruların içine saplayıp yarmadıysan!). Performans Düşer miı: 2 santimetrelik bir alandaki kanatçıkların ezilmesi koca 360mm radyatörün toplam soğutma yüzeyinin sadece binde biridir; işlemci sıcaklığına etkisi 0.1°C bile DEĞİLDİR!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:32’te (CPU cooler installation and orientation) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=BbGomv195sk&t=212s

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    #58196 Yanıtla
    furmark_test_pro
    Katılımcı

@emre58 yazdı:
    “Sıvı soğutma radyatör petekleri ezildi yamuldu, radyatör kanatçık”

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    ? "?kinci el alırken 15 dk FurMark ?art."
    ? ?stanbul (Kadıköy)
    #58202 Yanıtla
    Emre58
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? ?stanbul (Beylikdüzü)
    #58210 Yanıtla
    Ege90
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Trabzon (Ortahisar)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Sıvı soğutma radyatör petekleri ezildi yamuldu, radyatör kanatçık konusundaki #58210 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini