Sıvı soğutma su bloşu montaj yönü fark eder mi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Sıvı soğutma su bloşu montaj yönü fark eder mi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58576 Yanıtla
    Caglar92
    Katılımcı

arkadaşlar Sıvı soğutmayı takıyorum radyatör kasa tavanında onda sorun yok ama iılemcinin üstündeki pompanın boruları yukarı doğru anakartın tepesine doğru bakıyor böyle taksam sıkıntı olur mu borular saıda ramlere çarpıyordu mecbur yukarı baktırdım

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."
    ? Sakarya (Serdivan)
    #58577 Yanıtla
    Can1907
    Katılımcı

@caglar92 yazdı:
    “sıvı soğutma su bloğu montaj yönü fark eder mi”

Hocam sıvı soğutma montajında iki ayrı yön kuralı vardır ve insanlar bunları sürekli birbirine karıştırır usta: *Birinci ve En Katı Kural (Radyatör Konumu): Radyatör kasanın tavanındaysa (Top Mount), sistemdeki havanın tamamı doğal olarak radyatörün tepe haznesine çıkar. Bu durumda işlemci bloğundaki hortumların sağa, sola veya aşağı bakması soğutma açısından HİÇBİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEZ; hava zaten yukarı kaçmıştır.

Steve’in (Gamers Nexus) ‘Stop Doing It Wrong’ laboratuvar testinde fizik kurallarıyla açıkladığı gibi kapalı devre sıvı soğutmalardaki hava daima en tepe noktaya toplanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Pompa Hortumunun Yukarı Bakması Durumu: Tek kaçınman gereken durum, hortum çıkışlarının doğrudan dimdik yukarı (tavana) bakmasıdır.

Eğer radyatörün ön paneldeyse ve boru çıkışları pompanın en üst noktasındaysa, sistemde dolaşan en ufak mikro hava kabarcığı su giriş/çıkış nozulunun tam ağzında birikir ve ‘fıkır / çıt’ çark sesi yapar. İdeal Pompa Yönelimi: Hortumların işlemci bloğundan sağa (RAM’lere doğru) veya aşağıya (ekran kartına doğru) çıkması en idealidir.

Eğer borular RAM modüllerine temas edip baskı yapıyorsa, pompayı 90 derece çevirip hortumları aşağıya ver.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:32’te (CPU cooler mounting orientation) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=BbGomv195sk&t=212s

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    #58585 Yanıtla
    Berkay90
    Katılımcı

Hocam borular RAM’i engelliyor diye pompayı yukarı baktırmıştım, 6 ay sonra pompadan cırcır böceği gibi ses gelmeye başladı. Meğer boru girişinde hava hapsoluyormuş.

Pompayı söküp boruları aşağı bakacak şekilde çevirdim, ses 5 dakikada bıçak gibi kesildi.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Denizli (Pamukkale)
    #58590 Yanıtla
    Caglar92
    Katılımcı

Tavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçm?? ve 5V hattını ?aseye veriyormuı.

Cımbızla hallettim, ?u an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."
    ? Sakarya (Serdivan)
    #58595 Yanıtla
    AlpArslan
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "Desibelsiz saf güç sanattır."
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    #58601 Yanıtla
    Stok Fanci5
    Katılımcı

@caglar92 yazdı:
    “Sıvı soğutma su bloşu montaj yönü fark eder mi”

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

? Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    ? "Lehim erir, devre susmaz."
    ? Zonguldak (Merkez)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Sıvı soğutma su bloşu montaj yönü fark eder mi konusundaki #58590 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini