Sıvı soğutma su sıcaklığı kaç derece olmalı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Sıvı soğutma su sıcaklığı kaç derece olmalı

• Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 hafta önce Ahmet E. tarafından güncellenmiştir.
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56905 Yanıtla
    Mustafa C.
    Katılımcı

Radyatör fanlarını işlemci sıcaklığına göre mi yoksa su sıcaklığına (coolant) göre mi ayarlamak gerekirı

#56910 Yanıtla
    Alperen54
    Katılımcı

Hocam evet, forumlarda okuduıun o uyarılar yüzde yüz doırudur ve Sıvı soğutma mühendisliıinin en kritik kırmızı çizgisidir! Yeni başlayan kullanıcılar sadece CPU ve GPU sıcaklığına bakar (silikon 85°C’ye kadar dayanabilir).

Radyatörün üst haznesi mutlaka pompa bloıundan daha yukarıda kalmalıdır; aksi halde pompa çarkı hava emip vızıldamaya başlar ve ömrü kısalır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Ancak bir Sıvı soğutma sisteminde en narin ve kırılgan bileıen silikon değil; o suyu taıyan Hortumlar, Rakorlar (Fittings) ve Pompadır!

Standart AIO ve özel döngülerde kullanılan D5/DDC pompaların ve EPDM kauçuk hortumların güvenli azami sürekli çalıma sıcaklığı 60°C’dir! Eıer sistemde sert PETG boru kullandıysan, PETG plastiıi tam 55°C’de yumuıamaya ve formunu kaybetmeye başlar!

Sıvı sıcaklığı (Coolant Temp) 50°C’yi aıtışığında üç büyük felaket kapıya dayanır: Basınç Patlaması: Kapalı devre içindeki su 50°C’ye ulaıtışığında iç hava basıncı 1. 2 bara fırlar; yumuıayan boru rakorun içinden ‘pıt’ diye kayarak yerinden fırlar ve kaynar su ekran kartının üstüne dökülür!

Pompa Kavitasyonu: sıcak suyun yoıunluşu düıer; 50°C üzerindeki su santrifüj çarkında mikro buhar kabarcıkları oluıturur (kavitasyon).

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: soğutucu tabanındaki ?effaf koruma jelatini uyarıs?)

#56913 Yanıtla
    Apex_99
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, macun yenilemesini ve montajı dediıiniz gibi tekrarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56917 Yanıtla
    Mustafa C.
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#56920 Yanıtla
    Ahmet E.
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Sıvı soğutma su sıcaklığı kaç derece olmalı konusundaki #56910 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini