Sıvı soğutma taktım cpu fan error veriyor çözümü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Sıvı soğutma taktım cpu fan error veriyor çözümü

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57766 Yanıtla
    Eren20
    Katılımcı

Beyler Sıvı soğutma taktım, pompayı AIO_PUMP soketine, radyatör fanlarını da fan çoklayıcıyla kasanın arkasına başladım. Sistemi açınca American Megatrends ekranında CPU Fan Speed Error hatası alıyorum. Fanlar cayır cayır dönüyor, pompa çalığıyor ama anakart bu hatayı verip duruyor, bunu nasıl sustururum?

#57770 Yanıtla
    LordVader_34
    Katılımcı

Reis olay tamamen anakartın donanımsal koruma mekanizmasından kaynaklanıyor. Anakartlar açılışta (POST) işlemcinin yanmasını önlemek için doğrudan CPU_FAN soketindeki devir sinyalini (takometre pini) kontrol eder.

Radyatörün üst haznesi mutlaka pompa bloğundan daha yukarıda kalmalıdır; aksi halde pompa çarkı hava emip vızıldamaya başlar ve ömrü kısalır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sen fanı CPU_OPT (CPU Optional) veya AIO_PUMP soketine taktığın için o soketlerdeki fan dönse bile anakart CPU_FAN soketinde 0 RPM okuyor ve ‘eyvah işlemci fansız kaldı’ diyerek sistemi F1 ekranında durduruyor.

Çözüm 1: Fan kablosunu söküp üzerinde açıkça CPU_FAN yazan sokete tak, anında düzelir. Kral eğer sıvı soğutma kullanıyorsan ve radyatör fanlarını harici bir Commander / Hub ünitesine bağladıysan CPU_FAN soketin fiziksel olarak boş kalmış olabilir.

Bu durumda kablo taşımakla uğraşmak istemiyorsan BIOS’a gir: Advanced Mode > Monitor (veya Hardware Health) menüsüne gel. Orada CPU Fan Speed satırını göreceksin, karşısındaki RPM değerini Ignore (veya Yoksay) olarak ayarla ve F10 basıp kaydet.

Anakart artık o sokette devir aramayacağı için F1 uyarısı sonsuza kadar kalkar.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:32’te (CPU cooler installation orientation is explained) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=BbGomv195sk&t=212s

#57773 Yanıtla
    Stratos_35
    Katılımcı

@eren20 yazdı:
    “Sıvı soğutma taktım cpu fan error veriyor çözümü”

Hocam çok saı olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden başladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57775 Yanıtla
    Eren20
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teıekkür ederim.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Sıvı soğutma taktım cpu fan error veriyor çözümü konusundaki #57773 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini