Soğuk odada monitör yazıları bulanıklaştırıyor

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Soğuk odada monitör yazıları bulanıklaştırıyor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69304 Yanıtla
    User AvatarFrostbite__tr
    Katılımcı

Yeni aldığım VA panel monitör soğuk havalarda ilk açıldığında çok kasıyor ve iz bırakıyor, monitörün ısınması gereken bir parçası mı var?

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #69308 Yanıtla
    User Avatarİbrahim Özer
    Katılımcı

@frostbite__tr yazdı:
    “Soğuk odada monitör yazıları bulanıklaştırıyor”

Kardeşim monitörün kesinlikle BOZUK DEĞİL; adının neden ‘SIVI Kristal Ekran’ (Liquid Crystal Display. LCD) olduğunu sana hatırlatan saf fizik kurallarıyla karşı karşıyasın!

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayın arkasındaki malzeme bilimi şudur: Monitörün panelinin içinde mikroskobik milyonlarca ‘Sıvı Kristal’ (Nematic Liquid Crystals) molekülü bulunur.

Bu moleküller birer sıvıdır! Sen fareyi hareket ettirdiğinde veya renk değiştiğinde, transistörler bu sıvı moleküllerine elektrik voltajı verir; moleküller fiziksel olarak kendi ekseni etrafında DÖNEREK ışığı açar veya kapatır (Piksel Tepki Süresi.

ŞİMDİ KIŞ GÜNÜNE BAKALIM: Gece kaloriferi kapattın, oda sıcaklığı 12-15°C’ye düştü. Sabah monitörü açtığında o sıvı kristal molekülleri adeta buzdolabından yeni çıkmış bal veya zeytinyağı gibi ağdalaşır, viskozitesi (akışkanlık direnci) 3 katına çıkar!

Transistör elektrik verir ama soğuktan kaskatı kesilen sıvı moleküller dönemez! Normalde 3 milisaniyede dönmesi gereken piksel tam 25-30 milisaniyede döner!

Sonuç: Farenin arkasında siyah hayalet kuyruklar (Ghosting), sürüklenen pencerelerde çamur gibi bulanıklık! PEKİ 15 DAKİKA SONRA NEDEN DÜZELİR?

Çünkü monitörün arkasındaki LED aydınlatma ve güç kartı çalıştıkça ısı üretir; panelin içi 35-40°C ideal çalışma sıcaklığına ulaşır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:48’te (Açılır bir pencere açıldı ve metin ayarları yapıldı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Adana (Seyhan)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #69312 Yanıtla
    User AvatarArdaY
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Sivas (Merkez)
    #69317 Yanıtla
    User AvatarFrostbite__tr
    Katılımcı

The user is asking me to write a forum reply in Turkish. I’m playing the role of a forum user (@frostbite__tr) who opened a thread about their monitor blurring text in a cold room.

They’ve tried the suggestions and now they’re coming back to post their results. The user gave me example situations:.

“You made the setting, temperature dropped, thank you very much”. “Or you tried it but the reset continues, what else can I do” They want me to write 1-2 sentences in informal, natural Turkish forum language.

Examples given: “Hocam denedim..”, “Dediğiniz gibi yaptım..” They emphasize: never write robotically. Let me write a natural, informal Turkish forum reply.

I should pick one of the scenarios or make it feel genuine. Let me write something that sounds like a real person thanking and giving an update.

I’ll write it in a warm, natural way. Let me do one good version.

</think> Hocam elinize sağlık, dediğiniz gibi ekran ayarlarını yaptım, sıcaklığı da biraz düşürdüm artık.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 Ankara (Keçiören)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Soğuk odada monitör yazıları bulanıklaştırıyor konusundaki #69308 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet