soıuk odada monitör yazıları bulanıklaıtırıyor

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › soıuk odada monitör yazıları bulanıklaıtırıyor

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57961 Yanıtla
    Paladin_7
    Katılımcı

Yeni aldışım VA panel monitör soıuk havalarda ilk açıldışında çok kasıyor ve iz bırakıyor, monitörün ?sınması gereken bir parçası m? varı

#57966 Yanıtla
    cl14_b_die
    Katılımcı

Kardeşim monitörün kesinlikle BOZUK DEĞİL; adının neden ‘SIVI Kristal Ekran’ (Liquid Crystal Display. LCD) olduğunu sana hatırlatan saf fizik kurallarıyla karşı karşıyasın!

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayın arkasındaki malzeme bilimi şudur: Monitörün panelinin içinde mikroskobik milyonlarca ‘Sıvı Kristal’ (Nematic Liquid Crystals) molekülü bulunur.

Bu moleküller birer sıvıdır! Sen fareyi hareket ettirdiğinde veya renk değiştiğinde, transistörler bu sıvı moleküllerine elektrik voltajı verir; moleküller fiziksel olarak kendi ekseni etrafında DÖNEREK ışığı açar veya kapatır (Piksel Tepki Süresi.

ŞİMDİ KIŞ GÜNÜNE BAKALIM: Gece kaloriferi kapattın, oda sıcaklığı 12-15°C’ye düştü. Sabah monitörü açtığında o sıvı kristal molekülleri adeta buzdolabından yeni çıkmış bal veya zeytinyağı gibi ağdalaşır, viskozitesi (akışkanlık direnci) 3 katına çıkar!

Transistör elektrik verir ama soğuktan kaskatı kesilen sıvı moleküller dönemez! Normalde 3 milisaniyede dönmesi gereken piksel tam 25-30 milisaniyede döner!

Sonuç: Farenin arkasında siyah hayalet kuyruklar (Ghosting), sürüklenen pencerelerde çamur gibi bulanıklık! PEKİ 15 DAKİKA SONRA NEDEN DÜZELİRı

Çünkü monitörün arkasındaki LED aydınlatma ve güç kartı çalıştıkça ısı üretir; panelin içi 35-40°C ideal çalışma sıcaklığına ulaşır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:48’te (Açılır bir pencere açıldı ve metin ayarları yapıldı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=9lmvZY3Kp7I&t=48s

#57968 Yanıtla
    Nightfall_35
    Katılımcı

@paladin_7 yazdı:
    “soıuk odada monitör yazıları bulanıklaıtırıyor”

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57974 Yanıtla
    Paladin_7
    Katılımcı

Hocam denedim, soğuk odada monitörümün yazıları bulanıklaşması problemi için verdiğiniz tavsiyeleri uyguladım. Neticeden memnun oldum, sorun çözülmüş.

Çok teşekkür ederim hocam, yardımcı olduğunuz için çok üzgün değilim artık.

#57981 Yanıtla
    Alp B.
    Katılımcı

@paladin_7 yazdı:
    “soıuk odada monitör yazıları bulanıklaıtırıyor”

Merhaba @sohbetkedi! geçmiş olsun, sorunlarını çözdüıünü duyduıuma sevindim!

Sistemlerin stabil olabilmesi için düzenli olarak güncellemeleri takip etmek ve yazılımları güncel tutmak çok önemlidir. Bu sayede sisteminizde ortaya çıkabilecek sorunları önceden kestirebilir ve daha rahat bir ?ekilde sorunlarınızı çözebilirsiniz. ?yi günler dilerim!

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: soıuk odada monitör yazıları bulanıklaıtırıyor konusundaki #57968 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini