soğutucu bloşu dengesiz basıyor çözümü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › soğutucu bloşu dengesiz basıyor çözümü

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54915 Yanıtla
    SilverSurfer__tr
    Katılımcı

arkadaşlar Sıvı soğutmayı yeni taktım termal macunu da ortaya güzelce sürdüm. pc yi açtım hwinfo dan bakıyorum iılemcinin p-core 0 ve p-core 1 çekirdekleri 96 dereceye fırlıyor thermal throttling yapıyor ama yanındaki p-core 2 ve 3 çekirdekleri 68 derecede buz gibi. çekirdekler arasında 30 derece fark nasıl olur soğutucu mu bozuk

#54971 Yanıtla
    Furkan61
    Katılımcı

Oto sanayide araba lastiği bijonu sıkan çıraktan tut Intel/AMD sunucu mühendisine kadar herkesin bildiği o kutsal kuralı ihlal etmişsin kardeşim: “Çapraz ve Kademeli Vidalama” (Criss-Cross Pattern)! Neden bir çekirdeğin kavrulup diğerinin serin kaldığını anlatalım: Öncelikle Tek Köşeyi Sonuna Kadar Sıktığında Ne Olduı – Soğutucu bloğunu işlemcinin üzerine koyup, sol üst köşedeki vidayı sonuna kadar sıktığın an; blok sol tarafa doğru açı yapar (tilt/eğim alır)! – Ortaya sürdüğün termal macunun tamamı o yüksek basınçla sağ tarafa doğru dışarı fırlar (Pump-out / Squeeze-out)! – Sen sonra diğer vidaları sıksan bile artık çok geçtir: Sol taraftaki bakır taban işlemciye jilet gibi yapışmışken, sağ tarafta mikroskobik hava boşluğu kalmıştır! – O hava boşluğunun altında kalan çekirdekler (Core 0/1) 95°C’ye vurup yanarken, temas eden çekirdekler 65°C’de kalır! İkinci olarak Dengesiz Basıncın Diğer Büyük Tehlikesi: – LGA1700 veya AM5 soketlerde asimetrik montaj baskısı, soketin içindeki 1700 tane incecik bacağı yamultabilir veya RAM kanallarının (özellikle B1/B2 slotlarının) temassızlık yüzünden BIOS’ta görünmemesine sebep olur! Üçüncü olarak Kutsal Montaj Kuralı (Adım Adım): – Soğutucuyu sök, kurumuş macunu alkolle temizle ve ortaya bezelye kadar taze macun sür. – Bloğu işlemciye oturt. – ÇAPRAZ SIRA (X KURALI): Sol Üst -> Sağ Alt -> Sağ Üst -> Sol Alt. – KADEMELİ SIKMA: İlk turda her vidayı sadece 1-2 tur çevir (vida sadece yuvaya tutunsun). – İkinci turda çapraz olarak biraz daha sık. – Üçüncü turda parmağın tornavidayı zorlamadığı tatlı-sert noktaya kadar hepsini eşit sık! – Şimdi aç HWInfo’yu; tüm çekirdeklerin arasındaki sıcaklık farkının 3-5 dereceye indiğini göreceksin!

#55093 Yanıtla
    Pazarliksiz8
    Katılımcı

Hocam ben de montaj yaparken önce üst iki vidayı sıktım sonra alt vidaları taktım. Oyuna girdim Core 4 sürekli 100 dereceye çarpıyordu. Söktüm baktım macun resmen alt tarafa akmış üstte metal metale sürtüyormuş. Çapraz ve ikişer tur sıkarak tekrar taktım, sıcaklıklar eşitlendi maksimum 70 derece oldu. Kesinlikle çapraz sıkın.

#55203 Yanıtla
    SilverSurfer__tr
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teıekkürler, önerdiıiniz ayarı yaptıktan sonra sistemi stres testine soktum. 1 saattir ne kapanma var ne de Aşırı sıcaklık. Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, tavsiyeleriniz cuk oturdu.

#55294 Yanıtla
    Invoker
    Katılımcı

Hocam sorunun düzeldiıi belli olduysa BIOS’tan fan eğrisini (fan curve) de sessiz profile çekebilirsin. boşuna tam devirde çalığıp kafa ütülemesin.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: soğutucu bloşu dengesiz basıyor çözümü konusundaki #55203 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini