soğutucuyu çok sıkınca anakart bozulur mu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › soğutucuyu çok sıkınca anakart bozulur mu

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56945 Yanıtla
    Phantom_34
    Katılımcı

Beyler Noctua kule soğutucu aldım vidaların üstünde yay var. Bu vidalar nerede durmalı yay tamamen kapanana kadar sıkılır m??

#56948 Yanıtla
    Mehmet05
    Katılımcı

Hocam çok acı bir tecrübe yaşamışsın ve ne yazık ki korktuğun başına gelmiş: ‘Trace Cracking’ (İç Katman Sinyal Yolu Çatlaması)! ANAKARTIN İÇİNDE NE OLDUı

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Anakartlar tek parça bir tahta değildir; içinde 6 ila 8 katman mikroskobik bakır devre yolları lamine edilmiştir.

İşlemci soketi ile RAM yuvaları arasındaki o 5-6 santimetrelik bölgeden tam YÜZLERCE kılcal veri hattı geçer! Ve soğutucunun o sağdaki iki montaj deliği bu bellek veri yollarının hemen milimetrik dibindedir!

Sen iki elinle tornavidaya abanıp o vidaları sıktığında, metal vida başlığı ve arkadaki sert metal plaka anakartın fiberglas gövdesine yüzlerce kilo noktasal baskı uyguladı. O duyduğun ‘gıcırtı’ sesi PCB’nin içindeki o saç telinden ince bakır yolların kopma (çatlama) sesiydi!

Kanal B’ye (Slot 3 ve giden bellek saat veya adres hattı koptuğu için artık o slotlara giden sinyal sonsuza dek kesildi. Vidaları gevşetsen bile kopan hat geri kaynamaz!

Bu hasar anakartın iç katmanında olduğu için hiçbir lehim ustası da tamir edemez; anakartın maalesef sakat kaldı. SOĞUTUCU VİDALARI NASIL SIKILMALIDIR .

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (BIOS dosyasını yeniden adlandırıp USB’ye atma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=pCEmoJkaaAU

#56954 Yanıtla
    Yunus38
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56964 Yanıtla
    Phantom_34
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teıekkür ederim.

#56974 Yanıtla
    Termal Ped Eridi36
    Katılımcı

@phantom_34 yazdı:
    “soğutucuyu çok sıkınca anakart bozulur mu”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: soğutucuyu çok sıkınca anakart bozulur mu konusundaki #56954 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini