ssd 4k rastgele okuma neden önemli

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › ssd 4k rastgele okuma neden önemli

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59750 Yanıtla
    Kuzey
    Katılımcı

CrystalDiskMark testinde en üstteki sıralı (Sequential) test 7000 MB/s çıkarken, en alttaki RND4K Q1T1 testi neden sadece 70-80 MB/s çıkıyorı Windows bu hızların hangisini kullanıyorı

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ? Antalya (Konyaalt?)
    #59752 Yanıtla
    Darbogaz Kurbani
    Katılımcı

Hocam murat ve Semih kardeşim, depolama dünyasının en büyük pazarlama sırrını ve ‘hissedilen hız’ gerçeğini yakalamışsınız! Murat’ın hissettiği o hayal kırıklığı %100 bilimsel ve haklı bir tespittir.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sebebi şudur: O 7500 MB/s Sıralı (Sequential) Hız Nedirı

Sıralı okuma; diskin yan yana dizilmiş devasa tek parça blokları (örneğin 50 GB’lık tek bir ISO dosyası veya tek parça 4K film) peş peşe okuma hızıdır. Sen her gün 100 GB’lık tek parça filmi bir diskten diğer diske kopyalamıyorsan, BU HIZI GÜNLÜK HAYATTA ASLA KULLANMAZSIN!

Windows ve Oyunlar Gerçekte Ne Yaparı (4K QD1 Gerçeği): Windows açılırken, Chrome sekmesi açarken veya bir oyun haritası yüklenirken bilgisayar devasa tek bir dosya okumaz!

Diskin farklı köşelerine saçılmış binlerce ufacık 4 KB, 8 KB, 16 KB boyutunda minik kütüphane dosyasını (.dll, .ini, dokular, shader önbellekleri) okur!.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
    (Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 Kocaeli (İzmit)
    #59764 Yanıtla
    Hellfire
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 Adana (Çukurova)
    #59768 Yanıtla
    Kuzey
    Katılımcı

Önerdiğiniz SMART testini ve firmware güncellemesini yaptım hocam, takılma sorunu tamamen çözüldü. Yardımlarınız için sağ olun.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    #59774 Yanıtla
    Ikinciel Guvence15
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    ? "Desibelsiz saf güç sanattır."
    ? Konya (Selçuklu)
    #59783 Yanıtla
    aida64_pro
    Katılımcı

@kuzey yazdı:
    “ssd 4k rastgele okuma neden önemli”

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

? Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    ? "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    ? ?stanbul (Maltepe)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: ssd 4k rastgele okuma neden önemli konusundaki #59774 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini