Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › SSD Available Spare nedir SMART 03, Available Spare Threshold uyarısı
- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 1 saat 24 dakika önce
Emre Oral tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Emre OralKatılımcıSelamlar, sistemimde kullandığım M.2 NVMe SSD’m dün aniden garip bir moda girdi: Windows açılıyor, içindeki oyunları ve fotoğrafları sorunsuz açıp kopyalayabiliyorum fakat diskin içine YENİ HİÇBİR DOSYA YAZAMIYORUM, dosya silemiyorum ve masaüstüne yeni metin belgesi bile açamıyorum! Disk resmen kilitlendi ve ‘Disk yazmaya karşı korumalı’ hatası veriyor. CrystalDiskInfo programını açtım; ’03 Available Spare’ (Kullanılabilir Yedek Alan) değeri %5’e düşmüş ve yanında kırmızı ünlem yanıyor! Bu Available Spare nedir, SSD neden kendini yazmaya kilitledi?
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB📍 Antalya (Konyaaltı)"60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
SilverSurfer_7KatılımcıDostum depolama dünyasında bir SSD’nin hayatının sonuna geldiğini ilan eden en resmi donanımsal fermana çarpmışsın: ‘SMART Available Spare’ Tükenmesi ve ‘Donanımsal Salt Okunur (Read-Only)’ Güvenlik Kilidi! Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.
Diskinin neden kilitlendiğini ve ne yapman gerektiğini adım anlatalım: Available Spare Nedir?: Bir SSD üretildiğinde (örneğin 1000 GB), içinde aslında 1080 GB NAND flaş hücresi bulunur. O fazladan 80 GB’lık alan kullanıcıya kapatılır ve ‘Yedek Hücre Havuzu’ (Available Spare = %.
olarak saklanır! Yedekler Nasıl Tükenir?: Sen diske yıllarca veri yazdıkça bazı NAND hücreleri yıpranır ve ölür (Bad Block).
SSD’nin beyni olan kontrolcü, ölen hücredeki veriyi hemen yedek havuzdaki taze bir hücreye taşır ve ölen hücreyi sonsuza dek emekliye ayırır. Bu süreçte ‘Available Spare’ değeri %100’den %90’a, %50’ye doğru yavaşça düşer.
Neden Kilitlendi (Tuzak Değil Hayat Kurtarma)?: Available Spare değeri fabrikasyon güvenlik eşiği olan %10’un altına indiğinde (Threshold Alert), SSD kontrolcüsü acil durum alarmı verir: ‘Elimdeki tüm yedek hücreler bitti, artık yeni bad block çıkarsa kullanıcının verisi yok olacak!’ Kontrolcü anında ‘HARDWARE READ-ONLY’ (Donanımsal Salt Okunur) moduna geçer!
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Kısa Türkçe eylem açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070📍 Eskişehir (Odunpazarı)"ZFS pool scrub: 0 errors."
PazarliksizKatılımcı@emre1905 yazdı:
“SSD Available Spare nedir SMART 03, Available Spare Threshold uyarısı”Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition📍 İstanbul (Kadıköy)"Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
Emre OralKatılımcıThe user is asking me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@emre1905). I need to write in Turkish, in a natural, informal Turkish forum style, 1-2 sentences, mentioning that I tried the suggestions and the result.
Let me write something natural and casual like a real forum user would write. The topic was about SSD Available Spare and SMART 03 warning.
I should write something that sounds genuine and not robotic. Let me create a reply where the person tried the steps and reports back.
Since the example mentions either success (temperature dropped) or continuing issues, I’ll write something that feels authentic. Let me write a reply where they tried the steps.
I’ll write it in a way that’s natural and casual. </think> Hocam elinize sağlık, dediğiniz gibi yaptım, uyarı kalktı aslında.
Available Spare değeri normal seviyeye döndü, SMART 03 artık canımı yakmıyor. Teşekkürler yardımınız için. 👍
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB📍 Antalya (Konyaaltı)"60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim." -
YazarYazılar