Ssd çekmecede durursa içindeki veriler silinir mi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › Ssd çekmecede durursa içindeki veriler silinir mi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61868 Yanıtla
    User AvatarBerke C.
    Katılımcı

ssd yi harici disk gibi kenarda saklamak zararlı mı hdd den daha mı az dayanır

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    #61871 Yanıtla
    User AvatarSinan16
    Katılımcı

Hocam dijital depolama dünyasının en acı gerçeğiyle yüzleşmişsin kardeşim: SSD’ler ASLA Uzun Vadeli Soğuk Arşivleme (Cold Storage) Aygıtı Değildir! Nedenini kuantum fiziğiyle anlatayım: SSD Veriyi Nasıl Tutar?

AnandTech ve Tom’s Hardware laboratuvar ölçümlerinde kanıtlandığı gibi termal ped olmadan kontrolcü hız keser, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. (Elektron Hapsi): SSD’ler mekanik sabit diskler gibi veriyi manyetik pas izi olarak plakaya kazımaz!

NAND Flash hücrelerinin içinde mikroskobik silikon oksit yalıtım duvarları (Tunnel Oxide) vardır. Veri dediğin şey, o duvarların arkasına hapsedilmiş mikroskobik elektron yükleridir!

Elektron Sızıntısı ve Bit Rot: Kuantum tünelleme etkisi ve fiziksel entropi yüzünden o hapsedilen elektronlar zamanla yalıtım duvarından dışarı sızar (Charge Leakage)! Eğer SSD bilgisayara takılıysa; kontrolcü arka planda periyodik olarak o hücreleri tarar, zayıflayan voltajları okur ve elektriğin gücüyle elektronları yeniden tazeler (Refresh / Read Scrubbing).

ANCAK sen SSD’yi çekmeceye atıp 2-3 yıl elektrik vermezsen; elektronlar yavaş kaçar! Voltaj seviyesi eşiğin altına düştüğü an 1 olan bit 0’a döner (Bit Flip).

Dosya sisteminin yapısı bozulur; fotoğrafların yarısı gri olur, videolar açılmaz, buna Bit Rot (Veri Çürümesi) denir!

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
    (Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Adana (Seyhan)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #61881 Yanıtla
    User AvatarTayfun Yaman
    Katılımcı

@berke_c yazdı:
    “Ssd çekmecede durursa içindeki veriler silinir mi”

Hocam ben de aynı hatayı yaptım. Aile arşivini M.2 SSD’ye atıp 3 yıl kasada sakladım.

Açtığımda klasörlerin yarısı kayıptı disk RAW olmuştu. Veri kurtarmacıya götürdüm ‘elektron sızıntısı olmuş hücreler boşalmış’ dedi.

Şimdi 2 tane harici HDD aldım kafam rahat.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    #61887 Yanıtla
    User AvatarBerke C.
    Katılımcı

Hocam bağlantı kablosunu ve slotu kontrol edip disk sağlığını test ettim. Okuma/yazma değerleri ve sistem tepkisi normale döndü, çok teşekkürler.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ssd çekmecede durursa içindeki veriler silinir mi konusundaki #61871 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini