Ssd de bad sector olur mu id 05 hatası

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › Ssd de bad sector olur mu id 05 hatası

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68349 Yanıtla
    User AvatarEnesX
    Katılımcı

arkadaşlar bilgisayar son günlerde dosya açarken kasmaya başladı crystaldiskinfo indirdim sağlık durumu sarı renkte ‘DİKKAT’ yazıyor. alttaki tabloda ’05 Yeniden Atanan Sektör Sayısı’ satırının yanında sarı nokta var ham değerde 16 yazıyor bu ne demek disk bozuluyor mu içindeki dosyalar gider mi

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
    #68355 Yanıtla
    User AvatarBora T.
    Katılımcı

Hocam format mormat atmaya kalkma, elindeki fareyi yavaşça yere bırak ve ACİL YEDEK ALMAYA BAŞLA usta! Bak durumu sana yarı iletken gerçeğiyle izah edeyim: SMART ID 05 (Reallocated Sector Count) Aslında Nedir?

AnandTech ve Tom’s Hardware laboratuvar ölçümlerinde kanıtlandığı gibi termal ped olmadan kontrolcü hız keser, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. SSD üreticileri diskin içine fazladan yedek bellek blokları (Spare Blocks / Over-Provisioning) koyar.

NAND hücrelerinden biri fiziksel olarak aşınıp elektriksel yük tutamaz hale geldiğinde (yani öldüğünde/bad sector olduğunda), SSD’nin kontrolcüsü o ölü hücreyi kara listeye alır ve oradaki veriyi yedek fabrikasyon bloklardan birine taşır (Reallocate eder)! Sarı ‘dikkat’ Uyarısı Ne Anlama Gelir?

Eğer o ham değer (Raw Value) 1-2 ise kontrolcü durumu henüz idare ediyordur. ANCAK o rakam 10, 20, 50 diye sürekli artıyorsa; bu NAND yongasının içindeki silikon oksit tabakasının zincirleme olarak çöktüğünü gösterir!

Kontrolcünün yedek blok havuzu hızla tükeniyordur! Yedek bloklar bittiği gün disk bir daha açılamaz, kilitlenir veya ‘RAW’ formatına düşüp içindeki tüm verileri mezara götürür!

Format Atınca Düzelir mi? kesinlikle DÜZELMEZ!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 04:05’te (SSD disk reliability and bad sector detection, which is directly related to) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #68364 Yanıtla
    User AvatarEnes K.
    Katılımcı

@enes_x yazdı:
    “Ssd de bad sector olur mu id 05 hatası”

Hocam 05 hatası çıkmıştı ‘aman bişey olmaz sarı ışık alt tarafı’ dedim kullanmaya devam ettim. 2 hafta sonra PC açılırken ‘Reboot and Select Proper Boot Device’ dedi, BIOS SSD’yi görmedi.

4 yıllık fotoğraf arşivim gitti, veri kurtarma şirketi 15 bin lira para istedi kurtaramadı. Sarı ışığı gördüğünüz an yedek alın!

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #68369 Yanıtla
    User AvatarEnesX
    Katılımcı

Önerdiğiniz SMART testini ve firmware güncellemesini yaptım hocam, takılma sorunu tamamen çözüldü. Yardımlarınız için sağ olun.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    #68387 Yanıtla
    User AvatarBuğra Başar
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    #68398 Yanıtla
    User AvatarKadir Arslan
    Katılımcı

@enes_x yazdı:
    “Ssd de bad sector olur mu id 05 hatası”

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 İzmir (Bornova)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Ssd de bad sector olur mu id 05 hatası konusundaki #68369 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet