stabilizatör tırnağı gevıek sallantı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55624 Yanıtla
    Obsidian_35
    Katılımcı

Klavyemin Spacebar stabilizatörünü yağladım, telini camda düzelttim ama tuşa sert basınca hala garip bir plastik takırdaması geliyor. Keycap’i çıkarıp cımbızla kontrol ettim; stabilizatörün o siyah plastik gövdesi kasanın metal plakasına (plate) tam oturmuyor, plakanın deliıinin içinde ileri geri, saıa sola 1 milimetre sallanıyor! Gövde sallantısı nasıl sabitlenirı

#55632 Yanıtla
    Baris Y.
    Katılımcı

Mekanik klavye modifikasyonunda ustalığa geçiş noktalarından biridir bu! Hazır klavyelerin %90’ında ‘Plate-Mounted’ (Plakaya Geçmeli) stabilizatörler kullanılır.

Bu stabilizatörler doğrudan PCB’ye vidalanmaz; kasanın metal veya alüminyum plakasındaki (switch plate) dikdörtgen deliklere plastik tırnaklarla çıt diye geçer. Ancak seri üretim toleransları yüzünden üreticiler delikleri her zaman 0.2 – 0.5 milimetre daha geniş keserler ki montaj hattında işçiler zorlanmadan takabilsin.

İşte bu mikronluk boşluk yüzünden stabilizatörün gövdesi plakanın içinde gevşek kalır! Sen tuşa her bastığında sadece tuş aşağı inmez; stabilizatörün koca plastik gövdesi de plakanın metal kenarlarına çarparak ‘takır-tukur’ gövde rezonansı ve tıkırtı üretir!

Teli ne kadar yağlarsan yağla bu sesi kesemezsin çünkü ses telden değil, oynayan gövdeden gelir! Çözüm: ‘Plaka Plaster / Band-Aid Modu’dur: 1) Tuş kapağını ve switch’i sök, ardından stabilizatörün küçük plastik kilitleme tırnağına basarak gövdeyi plakadan dışarı çıkar.

2) Eczaneden alacağın ince kumaş medikal flaster bandı (veya elektrik bandı) al. Makasla 3 milimetre genişliğinde, 1 santim uzunluğunda iki minik şerit kes.

3) Bu minik kumaş bantları, plakanın o dikdörtgen kesim deliğinin kenarlarına (stabilizatörün tırnaklarının bastığı metal kenarlara) bir conta gibi yapıştır. 4) Stabilizatörü deliğe geri bastırıp yerine oturt.

Göreceksin ki stabilizatör o kumaş bandın sıkıştırmasıyla deliğe ‘taş gibi’ sıfır toleransla oturacak, en ufak bir oynama veya esneme payı kalmayacaktır! Gövde kilitlendiği anda o sahte tıkırtıların tamamı sıfırlanır ve tuş tıpkı 300 dolarlık custom vidalı (screw-in) klavyeler gibi tok ve kaya gibi sağlam bir vuruş hissiyatına kavuşur.

#55642 Yanıtla
    Reckless_06
    Katılımcı

Plate-mount klavyelerin kaderidir o delik boşluşu dostum. Gövde deliıin içinde dans ederken istediıin kadar yaı sür fayda etmez.

Eczaneden bez yara bandı al, plakanın o kenar tırnaklarına ufacık yapıtır sonra stabı üstüne oturt. Araya conta gibi sıkışığınca gövde beton gibi kilitlenir, bütün o kalitesiz çıtırtı anında kesilir.

#55650 Yanıtla
    Obsidian_35
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#55664 Yanıtla
    Berke35
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

#55671 Yanıtla
    dpc_latency
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: stabilizatör tırnağı gevıek sallantı konusundaki #55650 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini