Stabilizer vidası pcb ye değdi kısa devre

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › Stabilizer vidası pcb ye değdi kısa devre

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60365 Yanıtla
    undervoltaj_06
    Katılımcı

Selamlar Eren kardeşim, özel mekanik klavye PCB’lerinde Screw-in (Vidalı) stabilizer deliklerinin hemen yanından geçen bakır matris yollarını, metal vidanın yarattığı kısa devreyi ve yalıtkan pul (Insulating Washer) zorunluluğunu inceliyorum.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    #60368 Yanıtla

@undervoltaj_06 yazdı:
    “Stabilizer vidası pcb ye değdi kısa devre”

Hocam eren kardeşim klavyen yanmadı ama çok kritik bir montaj kuralını atlamışsın! Olayın donanımsal sebebi şudur: Plate-Mount vs Screw-In Farkı: Ucuz klavyelerdeki Plate-mount stabilizer’lar metal üst plakaya (Plate) tırnakla takılır; PCB’ye hiç değmez ama sallanır ve çıngırak sesi yapar.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Screw-in stabilizer’lar ise doğrudan PCB’nin deliklerinden geçip arkadan vidayla kilitlenir; sıfır oynama yapar ve en kaliteli tuş hissiyatını verir.

Peki Tuşlar Neden Öldü (Yalıtkan Pul / Washer İhmali)? Klavye PCB’leri çok sıkışık devrelerdir.

Sol Shift, Space ve Backspace stabilizer vida deliklerinin sadece 0.2 milimetre hemen yanından tuş matrisinin (Row/Column) bakır veri yolları geçer. Üretici kutunun içine o minik kırmızı/şeffaf fiber veya plastik Yalıtkan Pulları (Washers) boşuna koymaz!

Sen o pulu koymadan çıplak metal vidayı PCB’nin arkasına vidaladığında, vidanın genişleyen metal başı o deliklerin etrafındaki lehim maskesini (Solder Mask) ezer ve doğrudan alttaki açık bakır veri yoluna temas eder! Vidanın metali o sütun veya satır hattını toprağa şase yapar (Kısa Devre).

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 Ankara (Etimesgut)
    #60373 Yanıtla
    TayfunTR
    Katılımcı

@undervoltaj_06 yazdı:
    “Stabilizer vidası pcb ye değdi kısa devre”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    #60381 Yanıtla
    undervoltaj_06
    Katılımcı

Hocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    #60392 Yanıtla
    ErkanM
    Katılımcı

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    💬 "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Stabilizer vidası pcb ye değdi kısa devre konusundaki #60392 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini