tcwl nedir ram overclock bios

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57637 Yanıtla
    keps_lock
    Katılımcı

arkadaşlar ram timinglerini elle sıkıyorum tcl 16 yaptım altındaki tcwl diye bir ayar var 14 yaptım bilgisayar hiç açılmadı siyah ekranda kaldı bios pilini sökmek zorunda kaldım tcwl ne iıe yarıyor kaç yapmam lazım

#57642 Yanıtla
    Orhan41
    Katılımcı

@keps_lock yazdı:
    “tcwl nedir ram overclock bios”

Hocam güzel kardeşim birincil zamanlamaların (Primary Timings) en kritik ama en çok çuvallanan ayarına denk gelmişsin: tCWL (CAS Write Latency). Mantığı şudur: Meşhur tCL, RAM’e ‘oku’ komutu gittikten sonra ilk verinin hatta çıkmasına kadar geçen saat döngüsüdür.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. tCWL ise bellek kontrolcüsünden RAM’e ‘yaz’ komutu gittikten sonra verinin hafıza hücresinin sütununa (Column) yazılmaya başlanması için gereken bekleme süresidir.

Altın Kurallar: Güvenli ve stabil standart: tCWL = tCL’dir (Örn: tCL 16 ise tCWL . İleri seviye sıkma (Tuning): Samsung B-Die veya kaliteli Hynix A-Die çiplerde tCWL = tCL.

2 (veya tCL. yapılabilir (Örn: tCL 16 iken tCWL .

ANCAK tCWL’yi düşürdüğünde ikincil zamanlamalardan tRDWR (Read to Write Turnaround) ve tWRRD (Write to Read Turnaround) zamanlamalarının da yeniden eğitilmesi gerekir! Eğer bu ikincilleri gevşetmeden tCWL’yi 2 tık aşağı çekersen bellek kontrolcüsü okuma ile yazma arasında veri çarpışması yaşar ve sistem POST bile etmez, siyah ekranda anakart DRAM ışığı yakar.

Günlük kullanım için tCWL’yi tCL ile eşit bırakmak en baş ağrısız ve kaya gibi stabil yoldur.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=KZiVAfcT5Bk

#57646 Yanıtla
    memtest86
    Katılımcı

Hocam internetteki rehbere bakıp tCL 18 iken tCWL’yi 12 yapmaya çalıtım, sistem döngüye girdi anakart 0d hatası verdi. CMOS sıfırlayıp ikisini de 16 yaptım TestMem5’te 0 hata verdi, fazla zorlamaya gelmiyor.

#57651 Yanıtla
    keps_lock
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için çok teıekkürler, tavsiyenizle mavi ekran döngüsünden kurtuldum. Elinize sağlık.

#57657 Yanıtla
    Reaper
    Katılımcı

@keps_lock yazdı:
    “tcwl nedir ram overclock bios”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

#57666 Yanıtla
    Semih42
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: tcwl nedir ram overclock bios konusundaki #57651 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini