Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Temperli cam durduk yere bomba gibi patladı kırıldı
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 saat önce
Vedat61 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Obsidian_xKatılımcıkasanın temperli camı mermere değdiği an patladı neden oldu
”💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB💬 "[imza]💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Konum: Manisa (Yunusemre)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
📍 Manisa (Yunusemre)
[/imza]
throttlestop_proKatılımcıHocam Öncelikle geçmiş olsun, herhangi bir yeriniz kesilmediği için şanslısınız. Yaşadığınız durum Reddit (r/pcmasterrace) üzerinde binlerce örneği bulunan ve donanım dünyasında en çok bilinen malzeme bilimi ve fizik kurallarından biridir: > > Fayans ile Cam Arasındaki Sertlik Çarpışması (Mohs Skalası): >.
Evinizdeki seramik veya porselen fayanslar, Mohs sertlik skalasında 7.0 ile 8.5 arasındadır. Kasanızın temperli camı ise Mohs skalasında yalnızca 5.5 ile 6.0 sertliğindedir.
Yani seramik fayans, camdan çok daha sert ve amansız bir malzemedir. > > Noktasal Basınç Şoku (P = F / A): >.
Temperli cam üretilirken 600°C’ye kadar ısıtılıp dış yüzeyleri aniden soğutulur. Bu işlem camın dış yüzeyinde yüksek bir basma gerilimi, iç çekirdeğinde ise devasa bir çekme gerilimi (Internal Tensile Stress) kilitler.
Bu sayede camın geniş yüzeyi çok sağlamdır; ancak köşeleri ve kenarları camın aşil tendonudur. Camın dik veya sivri köşesini rijit seramik fayansa dokundurduğunuzda, temas yüzeyi (A) mikron seviyesine iner.
”💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa💬 "[imza]💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa📍 Konum: Konya (Selçuklu)"LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
📍 Konya (Selçuklu)
[/imza]
Obsidian_34Katılımcıah kardeşim geçmiş olsun pcmasterrace’in ‘fayans kurbanları’ kulübüne hoş geldin! aynısını geçen sene nzxt kasamda yaşadım.
odada fayansın üstüne diz çöktüm, camı söktüm, köşesi parkeye değil fayansa pıt diye değdi. saniyesinde bomba gibi patladı evin her yerine cam dağıldı 3 gün cam süpürdüm.
statik elektrik sandım meğer fayans camdan sert olduğu için minicik dokunsa bile içindeki gerilimden patlatıyormuş. kasayı servise gönderdim 500 liraya yeni cam panel yolladılar.
o günden beri kasanın kapağını açarken yatağın üstüne veya halıya koyuyorum masadan başka yerde dokunmuyorum.
”💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition💬 "[imza]💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition📍 Konum: Trabzon (Ortahisar)"Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
📍 Trabzon (Ortahisar)
[/imza]
Obsidian_xKatılımcıKonu Başlığı: “Temperli cam durduk yere bomba gibi patladı kırıldı” Hocam denedim, sıcaklığı düşürdüm, artırdım, resetlemeye çalıştım ama sorun devam ediyor. Farklı bir şey deneyeceğim.
”💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB💬 "[imza]💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Konum: Manisa (Yunusemre)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
📍 Manisa (Yunusemre)
[/imza]
Vedat61KatılımcıHocam, geçmiş olsun. Sistem stabil olsun diye çabalıyorum ama bazen bu tür sorunlar çıkabiliyor.
Senin için bir tavsiye olarak, gelecekteki sorunların önüne geçmek için düzenli olarak sistem güncellemelerini kontrol etmen ve zaman sistem temizliği yapman faydalı olacaktır.
”💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa💬 "[imza]💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa📍 Konum: İstanbul (Bakırköy)"LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
📍 İstanbul (Bakırköy)
[/imza] -
YazarYazılar