termal macun taıması ekran kartını bozar m?

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › termal macun taıması ekran kartını bozar m?

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55615 Yanıtla
    HuseyinY
    Katılımcı

arkadaşlar merhaba, geçen gün depodan çıkardışım eski emektar retro sistemi ayaıa kaldırmaya çalığıyorum. hocam ekran kartımın termal macununu deıiıtirdim. kartı açıp bloşu kapattıktan sonra kenardan baktım sürdüıüm Arctic MX-4 macun çipin etrafındaki o minik yeıil devrelerin ve kondansatörlerin üstüne taım??! Bilgisayarı açmaya korkuyorum kısa devre olup ekran kartım yanar m? temizlemeli miyim?

#55623 Yanıtla
    Paladin_34
    Katılımcı

Kardeşim derin bir nefes al ve rahatla! Ekran kartına hiçbir şey olmaz, kartın zerre kadar kısa devre yapmaz!

Olayın arkasındaki saf kimya ve elektronik gerçeği şudur: Arctic MX-4, Noctua NT-H1, Thermal Grizzly Kryonaut, Cooler Master MasterGel gibi piyasadaki kaliteli standart termal macunların %99’u ‘NON-CONDUCTIVE’dir (Elektrik İletmez, Dielektriktir). İçlerinde metal tozu yoktur; silikon yağı, çinko oksit ve alüminyum oksit mikro seramik parçacıklardan üretilirler.

Elektriksel özdirençleri cam veya porselen gibidir (>10^{13} \Omega·cm)! GPU silikonunun etrafındaki o minik sarı/gri SMD kondansatörlerin üzerine taşsa bile, kondansatörlerin bacakları arasında tek bir mikroamper bile elektrik iletmez!

HATTA ŞUNU BİL: Ekran kartlarında işlemciler gibi metal kapak (IHS) yoktur, doğrudan çıplak kristal silikon (Bare Die) vardır. Çıplak silikona macun sürerken ‘az sürmek’ intihardır; çünkü köşelerden 1 milimetrelik alan bile kuru kalsa Hotspot sıcaklığı 110°C’ye vurur!

Bu yüzden ekran kartına macun sürerken taşması ZARARLI DEĞİL, BİLAKİS GEREKLİ VE GÜVENLİDİR! Bloğu sıktığında macun kenarlardan hafifçe taşacak ki çipin tüm yüzeyi tamamen kaplansın.

TEK BİR İSTİSNA VARDIR: Eğer sürdüğün şey termal macun değil de ‘Sıvı Metal’ (Liquid Metal – Galinstan) ise; işte o saf sıvı elektriktir, kondansatöre değdiği mikro saniyede patlatır! Standart macunda korkacak zerre kadar bir şey yoktur, kartını güvenle çalıştır.

#55627 Yanıtla
    Pulsar_99
    Katılımcı

Çıplak kalıplarda (Bare Die) yayma yöntemiyle spatula kullanılarak tüm silikon yüzeyi ince bir film şeklinde kaplanmalıdır. Kenara taşan macun zamanla hafif kurusa bile dielektrik özelliğini korur.

Ancak macun yenilerken eski kurumuş taşan macunları temizlemek isterseniz asla metal cımbız veya sert cisimle kazımayın; sadece izopropil alkol damlatılmış yumuşak bir resim fırçasıyla nazikçe çözün.

#55637 Yanıtla
    HuseyinY
    Katılımcı

Hocam çok teıekkürler, akıam sistemi açıp tavsiyenizi uyguladım. sıcaklıklar tamamen makul seviyeye indi, içim rahatladı valla.

#55648 Yanıtla
    Ibrahim E.
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

#55660 Yanıtla
    Cem58
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: termal macun taıması ekran kartını bozar m? konusundaki #55648 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini