tfaw ayarı neden 4 ile çarpılır

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57761 Yanıtla
    Mehmet01
    Katılımcı

Selamlar hız aırtmacı üstatlar. DDR4 3600 MHz ve DDR5 6000 MHz sistemlerimde ikincil zamanlamaları sıkıyorum. Rehberlerde ‘tRRD_S deıerini 4 yapın, tRRD_L deıerini 6 yapın’ yazıyordu yaptım. Sıra tFAW ayarına geldi. Bazı yerlerde ‘tFAW = 16 yapın’ diyor, bazıları ‘Ne kadar düıükse o kadar iyi 12 yap’ diyor. tFAW matematiksel olarak neden 16 olmak zorunda, 12 yaparsam daha m? çok FPS alırım yoksa çöker miı

#57764 Yanıtla
    x79_e5_tr
    Katılımcı

@mehmet01 yazdı:
    “tfaw ayarı neden 4 ile çarpılır”

Hocam tolga donanım dünyasının en saf, en net matematik kuralına gelmişsin! Cevabı doğrudan veriyorum: tFAW kesinlikle 16 YAPILMALIDIR, ASLA 12 YAPILAMAZ!

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. NEDEN BU MATEMATİK KESİNDİRı

tRRD_S (Row to Row Delay Short): İşlemcinin RAM’deki farklı bir bankaya bir satır açma (Activate) emri vermesi arasındaki süredir. Kaliteli DDR4 ve DDR5’lerde bu sınır 4 döngüdür (clock cycle).

tFAW (Four Activate Window) ADI ÜSTÜNDE: ‘DÖRT AKTİVASYON PENCERESİ’ demektir! JEDEC standardı, RAM modülü çok fazla akım çekip patlamasın diye der ki: ‘Herhangi bir kayan zaman aralığında en fazla 4 satır aktivasyonu yapabilirsin!’ MATEMATİK: satırı açtın: döngü satırı açtın: döngü (+tRRD\_S) satırı açtın: döngü (+tRRD\_S) satırı açtın: döngü (+tRRD\_S) satırın işi bitti, satırı açabilmek için toplam geçen süre: 4 \times 4 = \mathbf{16\ DÖNGÜDÜR}!

Sen BIOS’a gidip tFAW’ı ’12’ yazsan bile RAM’in donanımsal mantık devresi 4 satırı 16 döngüden daha hızlı açamaz!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=IyLJCLoOjdg

#57768 Yanıtla
    Viper
    Katılımcı

@mehmet01 yazdı:
    “tfaw ayarı neden 4 ile çarpılır”

Hocam çok saı olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57772 Yanıtla
    Mehmet01
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

#57783 Yanıtla
    Kemal A.
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: tfaw ayarı neden 4 ile çarpılır konusundaki #57772 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini